Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a megoldás ezekre a logikai...

Mi a megoldás ezekre a logikai kérdésekre? Mi a véleményetek róluk?

Figyelt kérdés

Tehát el kell dönteni, hogy az adott állítás IGAZ, HAMIS vagy NINCS INFORMÁCIÓ a szövegben.

Állítás: Az espresso a legerősebb kávéfajta.

Szövegrész: A filteres kávé tartalmazhat több koffeint mint az espresso, mivel a kávébabok több ideig érintkeznek a vízzel, habár a koffein szintje függ az adott kávé típusától illetve a főzés módjától.

Állítás: Amikor kávét iszunk, az ásványi anyag felszívódás teljesen blokkolódik.

Szövegrész: A felnőtteknek együttesen fogyasztani az ásványi anyag pótlást és a kávét vagy teát időpocsékolás, mivel a koffein megköti az ásványi anyagokat a vastagbélben így gátolja a felszívódást.

Ha lenne kedvetek kicsit gondolkodni akkor segítsetek eldönteni, hogy ezek az állítások igazak, hamisak, vagy nincs infó.

Köszi!

2017. ápr. 5. 10:53
 1/7 anonim ***** válasza:
Igaz.A koffeinről megállapították, hogy gátolja a kalcium és a vas felszívódását.
2017. ápr. 5. 11:14
 2/7 anonim ***** válasza:
szerintem az első hamis, a második igaz
2017. ápr. 5. 11:15
 3/7 anonim válasza:
Az első állítás hamis, a szövegrész első mondatával ellentmondásban áll. A másodikat én nem tudom eldönteni, ha csak a szöveg alapján ítélem akkor igazat mondanék, mert teljes összhangban van a szöveggel, másik megközelítésben viszont a nincs információt mondanám, mivel a "teljesen" szot nem tamasztja ala a szovegresz.
2017. ápr. 5. 11:17
 4/7 A kérdező kommentje:

háttérinfót nem lehet használni csak olyat ami benne van a szövegben.

Én az elsőre nincs információt gondoltam, mivel a filtere lehet erősebb, de nem írja egyértelműen, hogy erősebb is, ezért nem lehet megcáfolni.

A másodiknál nem tudom, hogy hamis vagy nincs infó, mivel az állításban csak az van hogyha kávét iszunk, de nem maga a kávé blokkolja a felszívódást, hanem a benne lévő koffein. És a kávé lehet koffeinmentes is.

2017. ápr. 5. 11:19
 5/7 TR75 ***** válasza:

Első: nincs infó.

A mondat utal arra, hogy általában az espresso a legerősebb ("A filteres kávé tartalmazHAT több koffeint mint az espresso").

A mondat így is leírható: "Habár a koffein szintje függ az adott kávé típusától illetve a FŐZÉS MÓDJÁTÓL, MÉGIS, a filteres kávé tartalmazhat több koffeint mint az espresso, mivel a kávébabok több ideig érintkeznek a vízzel."

Azonos kávéfajta mellett az espresso a legerősebb, de ha különböző fajta a filter és a hagyományos kávé, akkor egy erősebb filteres kávé erősebb lehet egy gyenge espressónál.

Második: hamis.

(A koffein blokkolja, de azt nem írják, hogy teljesen, vagy részlegesen - nyilván amúgy ez utóbbi, mert az erős kávésok egy idő után biztosan felbuknának, ha minden ásványi anyagot megkötne a koffein).

2017. ápr. 5. 12:05
 6/7 TR75 ***** válasza:

Koffeinmentes kávé gyakorlatilag nem létezik, csak csökkentett koffeintartalmú.

2017. ápr. 5. 12:06
 7/7 anonim válasza:
Nem kötekedni szeretnék, de az első állítás a szövegrész alapján biztosan hamis. lehet hogy a filteres kávé általában gyengébb mint az espresso, de ha már egy fajta filteres kávé is van ami erősebb, akkor az állítás nem igaz. Ezt pedig kijelenti a szöveg, hogy létezik ilyen fajta kávé.
2017. ápr. 5. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!