Félvezető a gőzturbina ellen?
"A görbe tükrök fókuszpontjában egyik esetben félvezetők vannak, ami az F1-ben a turbóban a magas hőből tölti az aksit..."
Mondjuk az MGU-H nem így működik, de ez ne zavarjon. Egyébként ha a termoelektromos jelenség hatásfoka jó lenne, mint a gőzfejlesztős-turbinás elrendezésé, már kiszorította volna. De ez még mindig nem történt meg.
Kérdező sajnos ezek az eszközök a thermoelemek ma még nem túl hatékonyak.
Szóval a gőzturbina győz, nagyon durván!
Mondhatni klasszisokkal job mint bármilyen thermoelem.
(Ja a thermoelemeknek nem lényege hogy félvezető legyen!)
Mondok neked akkor inkább valamit, amiben bekerülhet a rendszerbe a termoelem.
A tükrök hátuljára kell teljes felületben szerelni. Akármilyenjó tükrök, a napon melegednek, ezt a hőt fel lehet használni.
A termelt áram töredéke lesz a középen lévő turbinás erőműhöz képest, de állandó ingyen plusz.
#2 : "A tükrökkel koncentrált napsugárzás pedig több ezer fok. Nincs olyan fém ami kibírná."
???
- - -
Amúgy én a Stirling motort szeretem, szerintem zseniális ahogy pár °C különbségből már energiát nyer ki..
Bár a wiki oldala egy kissé elfogult:
"A motor bárhol működhet, ahol hőmérsékletkülönbség van jelen, így a jövőben sok helyen lesz használható a Stirling-motor."
"A motort Robert Stirling lelkész találta fel 1816-ban"
Sajnos az alakja túlságosan hasonlít valamire (lelkészek ¯\_(ツ)_/¯), ezért nem igazán terjedt el az elmúlt 200 évben: [link]
Ja igen, úgy értettem én is, hogy az _alfa_ Stirling motort szeretem, ezt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!