Hogyan működik pontosan a szonár? A kibocsátás és a vissza érkezés között eltelt idővel vagy hangerő csökkenéssel állapítja meg a távolságot? Az hogy milyen képet kapunk attól függ hogy milyen minőségű a vevő?
Vevőnek jó egy sima mikrofon is?
Doppler nem csak hangforrások esetében müködik? Már mint hogy ha a hangforrás mozog és nem mi adjuk ki a hangot ami visszaverődik a tárgyról.
Azért kérdezem mert akkor hogy a doppler effektussal tudjunk számolni ahoz nem kéne tudnunk az adott tárgy álltal álló helyzetben kibocsátott hangját? Hogy tudjunk mihez viszonyítani a mozgás közbenit.
Csak megjegyzéskép.
Itt mindenki vízből indult ki (ne értsétek félre :D ) és ahogy utána olvastam volt ahol szintén azt írták hogy nem össze nyomható folyadékokban müködik (ami hülyeség mert levegőben is ami nem folyadék és összenyomható is).
De a szonár levegőben is müködik csak kisebb távolságban a levegő vezető képesége miatt.
Már miért ne működne a doppler hatás egy passzív tárgyról?
Éppen az a lényege a szonárnak, hogy hangkibocsájtásra késztetjük a bemérni kívánt tárgyat úgy, hogy visszaveretjük róla az általunk kiadott hangot. Ha x frekivel kiküldtük a hangot, akkor a visszavert hullám "sebessége" (hullámhossza) változni fog a tárgy sebességével. Egy mikrofon karcsú lesz a "képalkotáshoz", egy korszerű tengeralattjáró szonárvevője úgy néz ki, hogy egy kb. 5m átmérőjű gömb felületét kb 10 ezer szuperérzékeny mikrofonnal telerakják, és minden egyes mikrofon jelét kiértékelve alkotják meg a képet.
A dopplernél úgy emlékeztem hogy a hangforrás mozog. visszaverődésben nem voltam biztos. De oké.
Gondoltam. De távolság mérésre elég egy mikrofon is.
Köszönöm a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!