Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Adott egy hermetikusan záródó...

Adott egy hermetikusan záródó éthordó tele chilis babbal, amit mikróba tettem, honnan a vákuum?

Figyelt kérdés

Tehát kajámat most betettem a mikróba, 2perc alatt felmelegítettem aztán 2 percet állni hagytam. Olyan vákuum van a kajásdobozban, hogy nem tudom felfeszíteni a tetejét...

Már nem azért, de odabent most nem túlnyomásnak kellene lennie?



2017. febr. 17. 09:45
 1/8 anonim ***** válasza:
Rakd be a mélyhűtőbe. A gőz ráfeszíti lehet
2017. febr. 17. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Egyértelműen vákuum, be van horpadva mimden fala és ahogy hül, most egyre jobban összezsugorodik... én meg éhes vagyok... most várom a karbantartót, hoz egy fűrészt :D
2017. febr. 17. 09:51
 3/8 anonim ***** válasza:
fűrészt? Fúrd át, vagy izzíts fel egy kést és szúrd át a műanyagon
2017. febr. 17. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A melegítés során göz távozott az edényböl (egész pici rés mindig van a zárt ételhordónál is), és amikor lehült, akkor "rászívta" a fedelet, mint ahogy a csavaros tetejü beföttes üvegeknél is van. Emellett az étel gözében van keményítö is, ami "odaragasztja" a fedelet.


Esetleg ha megütöd kicsit a fedél pereménél, akkor elöforduulhat, hogy kis rés támad, bejut levegö és ki tudod nyitni. A másik megoldás, hogy forró vízbe teszed - vagy újra a mikróba -, ha újra felmelegszik, akkor valószínüleg kinyitható

2017. febr. 17. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 dellfil ***** válasza:
100%

Következő történt: Amikor a kaja elkezdett felmelegedni, az edényben levő levegő kitágult, a tömítés mellett ki tudott szivárogni a képződő gőzzel vegyesen. Könnyen tehette, mert kifelé picit meg tudja emelni a fedőlapot. Viszont amikor elkezd hűlni, és a külső nyomás már kezd nagyobb lenni mint a belső akkor egyre jobban ráfeszül a tömítésre a fedlap. Egyre jobb a tömítés, és befelé már nem megy levegő.

Tudod mekkora erővel szorítja az edényre a tetőt a nyomáskülönbség? Ha csak egy százada is a légnyomának (1BAR = 100000pascal) akkor is négyzet-centiméterenként egy deka erővel nyomja a külső nyomás a a tetőt. Mekkora lehet az az edény. Tizenöt centi átmérőjű? Akkor a fedő kb. úgy 177 négyzetcenti felületű. Azaz ekkor egy kiló hetven deka erő szorítja a tetőt. És én csak a légnyomás századrészéről beszéltem. :) Lehet, hogy akár tized rész is lehet. Ekkor már 17 kiló erőt kell legyőznöd, hogy felfeszítsd a fedelet. :)

Megoldás: Vagy újból felforrósítod, és forrón veszed le a tetőt, vagy ha nem érdekel az edény sorsa, akkor ütsz egy lyukat a fedélbe, kiegyenlítve ezzel a nyomáskülönbséget... :)

"...aztán 2 percet állni hagytam." Akkor hűlni kezd,és a fent írottak igazzá válnak. :D


dellfil

2017. febr. 17. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

:)

Igen fűrészt, fúró nem volt, fűrésszel lyukasztottuk ki :)

2017. febr. 17. 11:56
 7/8 anonim ***** válasza:
az nem jutott az eszedbe hogy megint betedd a mikroba?
2017. febr. 17. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
De, de nem működött a dolog... a kaját meg nem akartam tönkretenni.
2017. febr. 17. 13:13

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!