Adott egy hermetikusan záródó éthordó tele chilis babbal, amit mikróba tettem, honnan a vákuum?
Tehát kajámat most betettem a mikróba, 2perc alatt felmelegítettem aztán 2 percet állni hagytam. Olyan vákuum van a kajásdobozban, hogy nem tudom felfeszíteni a tetejét...
Már nem azért, de odabent most nem túlnyomásnak kellene lennie?
A melegítés során göz távozott az edényböl (egész pici rés mindig van a zárt ételhordónál is), és amikor lehült, akkor "rászívta" a fedelet, mint ahogy a csavaros tetejü beföttes üvegeknél is van. Emellett az étel gözében van keményítö is, ami "odaragasztja" a fedelet.
Esetleg ha megütöd kicsit a fedél pereménél, akkor elöforduulhat, hogy kis rés támad, bejut levegö és ki tudod nyitni. A másik megoldás, hogy forró vízbe teszed - vagy újra a mikróba -, ha újra felmelegszik, akkor valószínüleg kinyitható
Következő történt: Amikor a kaja elkezdett felmelegedni, az edényben levő levegő kitágult, a tömítés mellett ki tudott szivárogni a képződő gőzzel vegyesen. Könnyen tehette, mert kifelé picit meg tudja emelni a fedőlapot. Viszont amikor elkezd hűlni, és a külső nyomás már kezd nagyobb lenni mint a belső akkor egyre jobban ráfeszül a tömítésre a fedlap. Egyre jobb a tömítés, és befelé már nem megy levegő.
Tudod mekkora erővel szorítja az edényre a tetőt a nyomáskülönbség? Ha csak egy százada is a légnyomának (1BAR = 100000pascal) akkor is négyzet-centiméterenként egy deka erővel nyomja a külső nyomás a a tetőt. Mekkora lehet az az edény. Tizenöt centi átmérőjű? Akkor a fedő kb. úgy 177 négyzetcenti felületű. Azaz ekkor egy kiló hetven deka erő szorítja a tetőt. És én csak a légnyomás századrészéről beszéltem. :) Lehet, hogy akár tized rész is lehet. Ekkor már 17 kiló erőt kell legyőznöd, hogy felfeszítsd a fedelet. :)
Megoldás: Vagy újból felforrósítod, és forrón veszed le a tetőt, vagy ha nem érdekel az edény sorsa, akkor ütsz egy lyukat a fedélbe, kiegyenlítve ezzel a nyomáskülönbséget... :)
"...aztán 2 percet állni hagytam." Akkor hűlni kezd,és a fent írottak igazzá válnak. :D
dellfil
:)
Igen fűrészt, fúró nem volt, fűrésszel lyukasztottuk ki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!