NYÁK maratáshoz sósavat és H2O2-t hol lehet venni Szolnokon? Kell hozzá engedély?
Egyikhez sem kell engedély.
20% sósavat bármelyik bolt háztartási osztályán találsz.
Hidrogénperoxidot fodrászkellék szaküzletben árulnak. Szőkítőszerként.
Vegyél erősebb H2O2-t van 5% és 10% is.
A nyákmaratás nem fél óra, hanem több, de folyamatosan (félóránként) figyelni kell nehogy alámarjon a maszkolásnak!
30%-os sósavat nem fogsz kapni. 30% Hidrogénperoxidot meg pláne nem!
Ezek ipari felhasználású anyagok és drágák is.
Maximum rendelheted, de megkérdik ki vagy és minek az neked. :)
Vaskloridot talán még árulnak elektronikai hobbi szaküzletekben. Vagy megrendeled a neten granulátumként. Vagy előállítod.
Ez sem engedély köteles.
Egyébként a 3 anyag keveréke a legjobb: HCl+H2O2+FeCl3
És ilyen maratószer oldatot régen árusítottak is műanyag palackban. Lehet van is még hasonló.
Ezt én sem tudom mi, talán hidrogénperoxid? nem tudok róla hogy lenne "száraz" kristályos állapota:
https://www.youtube.com/watch?v=h9aSyxEhhlI
Maratás ideje: 2 perc 20 mp. Szóval fél óra kicsit naggyon sok.
Ő 20%-os sósavat használ, állítólag a 30%-os jobb. Nekem a 3%-os H2O2 pedig Hyperol tablettából készült, ami pedig nem csak H2O2-t, de egyéb szirsz@rokat(citromsav, karbamid, éppen csak ízfokozót nem) tartalmaz. Azt, hogy a maratás több fél óra, már kapásból cáfolom, leghosszabb maratásom volt annyi. Vaskloriddal általában 10-15 perc. Vaskloridom egyébéknt van, de köszi hogy leírtad hogy hol lehet kapni, kezd elfogyni. Vas-kloridot és H2O2-t inkább nem keverném, vasoxid mellett oxigén s hidrogén-klorid keletkezik, melynek belégzése orvosilag ellenjavallt, mivel igencsak káros.
Gyorsmaratót lehet venni, de akkor hol a dolog varázsa?
"Nekem a 3%-os H2O2 pedig Hyperol tablettából készült, ami pedig nem csak H2O2-t, de egyéb szirsz@rokat(citromsav, karbamid, éppen csak ízfokozót nem) tartalmaz."
Na ez már eleve baj. Lehet emiatt nem jött össze.
"Azt, hogy a maratás több fél óra, már kapásból cáfolom, leghosszabb maratásom volt annyi. Vaskloriddal általában 10-15 perc."
Én többnyire vaskloridosat használtam, többnyire filces nyákrajzokhoz, és az ilyen lassú volt.
Alapvetően másképp működnek ezek az anyagok.
A Vas(III)chloridnál az elektronegativitás miatt cserélődnek ki a vas atomok rézre.
A hidrogénperoxos sósavnál a sósavnak más a funkciója. Bár a végeredmény itt is rézchlorid.
"Vas-kloridot és H2O2-t inkább nem keverném, vasoxid mellett oxigén s hidrogén-klorid keletkezik,"
Pont az a lényeg hogy szabaddá váló oxigén atomok oxidálják a rezet, ami aztán a clór-al is reakcióba lép.
Közben pedig folyamatosan "pótlódik" a HCl.
"melynek belégzése orvosilag ellenjavallt, mivel igencsak káros."
Ezt a linkelt videóban is leírják! Tehát így is úgyis keletkeznek olyan gőzök és gázok melyeket nem szabad belélegezni!
"Gyorsmaratót lehet venni, de akkor hol a dolog varázsa?"
Ott hogy akkor vedd meg a töményebb H2O2-t! Mert a 3%-ossal értelmetlen próbálkozni. (Majdnem tiszta sósav nem fogja lemarni a rezet, legalábbis nem túl gyorsan.
Vagyis a hidrogénperoxid kritikusan fontos összetevő!
"Hyperol tablettával: Szintén gyógyszertárban vehető a hyperol-tabletta. A NYÁK-ot sósavba helyezzük, majd hyperol tablettát is az oldatba helyezzük. Vigyázzunk, hogy meleg oldat esetén igen gyorsan marja a NYÁK-ot." (Forrás: [link]
A nagy lópikulát, azt marja gyorsan.
Ma vettem 35%-os H2O2-t fodrászüzletben. Egy litert adtak kilencszázért, egy darabig elég, lehet hogy rámromlik.
Még nem próbáltam ki, de már viszket a tenyerem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!