Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nem értem ezt a fizika kérdést...

Nem értem ezt a fizika kérdést tudnál segíteni? De gyorsan légyszi

Figyelt kérdés
Egy 60 kg tömegű ember 15 kg tömegű csomagot visz fel 5 m magasra.Mekkora a munkavégzés hatásfoka?
2010. máj. 5. 20:39
 1/5 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Elég hülye kérdés. Szerintem az a hasznos munka (W), hogy a 150 N felkerül 5 m magasra, ez 750 Joule (kb).

A befektetett összes W azért több, mert a tróger a saját seggét is fel kell, hogy vigye, azaz 60+15= 75 kg =750N

ez megy fel 5 m magasra, ez (750 szer 5) Joule

Ha elosztod, akkor a hatásfok 1/5 lesz, ez 20%.

2010. máj. 5. 21:16
 2/5 A kérdező kommentje:
köszi
2010. máj. 5. 21:24
 3/5 anonim ***** válasza:
Ehhez még a joule-okat sem kell kiszámolni, mert a hatásfok az hasznos munka és az összes munka aránya. Tök mindegy, milyen magasra viszi (ha 10 méterre vinné, akkor is 20% a hatásfok), és hogy pontosan mekkora a tömeg, ha tudjuk, hogy az összes tömeg és a hasznos tömeg aránya mennyi. Tehát akár nyuszifülben is meg lehetne adva: 15/75 = 0,2 azaz 20%
2010. máj. 6. 11:54
 4/5 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
Igaz, de ha csak azt írtam volna hogy 0,2 vagy 20%, akkor az pedagógiailag jó lenne?
2010. máj. 6. 12:57
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem belekötni akartam, didaktikailag nagyn jó a megoldás, csak rámutattam egy másik lehetséges megoldásra. No offense.
2010. máj. 6. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!