Hogyan oldjam meg? (matek feladat)
Figyelt kérdés
Holnap matematika dolgozatot írok, és nem tudom, hogy hogyan kell megoldani egy ,,oszthatóság szabály" féle feladatot pl. Írd le az összes olyan 12-vel osztható 3 jegyű számot, amiben ha elosztjuk az 5-öt, akkor 3 a maradék!Kérlek, elmagyaráznátok nekem egy ilyen feladatra való stratégiát? :)2016. dec. 11. 18:33
1/4 dq válasza:
12 nem jó
24 nem,
36 nem
48 igen,
60 nem,
72 nem
84 nem,
96 nem,
108 igen,
... azt látod hogy az ilyen számok 60-asável követik egymást.
Majd ezeket összeszámolod.
Tehát a stratégia:
* felírod az elsõ néhány tagot
* megsejtesz valami állítást, ami segít számolni
(* igény szerint belátod hogy tényleg 60-ével követik egymást)
(Ajánlatos lehet az 5-ös maradékot is felírni, nem csak azt, hogy igen/nem. Most elég volt, de lehet hogy máskor nem lesz. Tehát: 2, 4, 1, 3, 0, 2, 4, ..)
De akár az 5-tel 3-mat adó számokat is vizsgálhatod, azokra is ugyanígy 60-as periódus fog adódni.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Sokat segítettél, és mostmár értem :)
2016. dec. 11. 19:01
3/4 bollocks válasza:
Ha az öttel való osztási maradéka 3, akkor az utolsó számjegye 3 (0+3) vagy 8 (5+3). Nyilván az utóbbiak lesznek oszthatók 12-vel. Továbbá csak az a4*12 és a9*12 számok utolsó számjegye lesz 8. Innen egyszerű a feladat.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi 2-es neked is :)
2016. dec. 11. 19:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!