Konyhasót lehet ötvözni Káliummal, vagy csak kálium-kloriddal?
"Az ötvözet olyan fémes anyag, amely legalább két kémiai elemből áll, amelyek közül legalább az egyik fém."/Wiki
A konyhasó se nem fém, se nem elem, így nem ötvözhető semmivel.
Mint az #1-es hozzászóló helyesen rámutatott: ötvözni csak fémet szoktak. Semmi köze a keresztezéshez:
Kálium-klorid természetes formában elenyésző mennyiségben előfordul a mezei konyhasóban is, de a mezei konyhasót azzal nem dúsítják.
Mint azt már az előző topikban ( http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__82.. ) említettem:
* a konyhasóhoz adagolhatnak csomósodásgátlót (kalcium-karbonát (E 170), nátrium-karbonátok (E 500), magnézium-karbonátok (E 504) és különböző ferro-cianidok (E 535-538))
* egyes speciális termékekhez fluoridot (nátrium-fluorid só formájában) illetve jódot (kálium-jodid só formájában) adagolnak - de ezt a terméken külön jelölik.
Vannak speciális, csökkentett nátriumtartalmú termékek is, ott a nátrium-kloridot kis mértékben kálium-kloriddal hígítják - de ezt külön feltüntetik a terméken.
Olvasd el az általam már belinkelt szakcikkeket (és ne olvass annyi ezoterikus, áltudományos cikkeket tartalmazó szennylapot - azok paráztatnak be a "mindenkit mérgeznek, igyál Pi-vizet"-jellegű marhasáhgokkal):
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
Válaszoltam. Konyhasót nem lehet ötvözni (csak fémeket lehet), és nem lehet keresztezni (csak élőlényeket lehet).
Össze lehet _keverni_ kálium-kloriddal, ez az un. csökkentett Na tartalmú konyhasó. Tiszta káliummal nem szokás keverni, tudtommal az nem fordul elő a természetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!