Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit jelent az a szó hogy...

Mit jelent az a szó hogy "polorizál"?

Figyelt kérdés
Találtam rá definíciót de nem értem.Valami példával esetleg valaki segítenie?

#polarizál
2016. okt. 30. 22:09
 1/7 A kérdező kommentje:
**Bocsánat elírtam-> polarizál
2016. okt. 30. 22:10
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Én a polarizált fényt ismerem, erről az alábbi linken olvashatsz:

[link]

2016. okt. 30. 23:16
 3/7 dellfil ***** válasza:
81%

A polarizál szó szerinti jelentése az, hogy "sarkít".

Polarizált fény = sarkított fény.

Lebutítva ennyi: A fény transzverzális rezgés, és mint ilyen lehet a rezgésnek kijelölt síkja. Ha a fényhullámoknak nincs olyan síkja amelynél nagyobbnak találnánk az intenzitását, úgy nem polarizált a fény. Ha viszont egy síkban nagy, a többiben kicsi, úgy polarizált fényről beszélünk. Például egy tükörről visszaverődő súrolófény polarizálódik. Ugyanígy az alacsonyan járó Nap fénye is polarizálódik, ha az útról visszaverődik. Megfelelően választott polarizációjú "polár" szemüveggel jól csökkenthető a zavaró csillogás. (Figyelem, nem a polarizáció ténye miatt csillog az út, hanem "felverődő" fénytől. A polarizáció a kiszűrhetőségét teszi lehetővé!)

dellfil

2016. okt. 30. 23:20
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

[link]

A transzverzális csak annyit jelent, hogy a terjedés és az állapotváltozás iránya nem azonos.

[link]

Pl.

A víz polarizált fényt ver vissza, ezt használják egyes vízi rovarok a vízparti helyek megtalálásához.

Vagy klasszikusabb példa a passzív 3d szemüveg. A két lencsében apró prizmák találatok, amik eltérő "fázisú" cirkuláris polarizátorként viselkednek. Így az egyik szem csak a páros sorolat/képkockákat kapos meg,a másik pedig a páratlanokat. Kicsit hasonlít a cián-magenta szemüvegekhez a működésük.

[link]

2016. okt. 30. 23:27
 5/7 anonim ***** válasza:
83%
*kapja
2016. okt. 30. 23:28
 6/7 dellfil ***** válasza:
100%

De még más jelentésében:

Polarizál - megoszt, két ellentétes "pólusra" bont, pl. csoportot, társadalmat.

De még:

[link]

[link]

[link]

[link]

dellfil

2016. okt. 30. 23:34
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Ehhez elsősorban azt kellene tudnunk, hogy milyen fizikai jelenséggel kapcsolatban vagy rá kíváncsi?
2016. okt. 31. 04:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!