Kitöltöttem egy online IQ tesztet és rákészülés nélkül 110%-osra írtam meg! Akkor most okos vagyok?
"Bár ha nem múltál még el 17 éves, akkor teljesen felesleges IQ-t mérni."
oh csak 15 vagyok :(
Amikor életemben először írtam egyet, 135%os lett.
De:
érettségire készülő diák voltam, következésképp könnyen mentek a különféle matematikai tesztek.
(Nyelvtanban meg alapból jó vagyok, szerintem bárki, aki olvasni szokott, szintén az, nem okozhat gondot egy szóértelmezős feladat.)
Azt jelentené ez, hogy rendkívüli génekkel bírok? Nem hiszem. Egyszerűen csak megvolt a felkészültségem, mint ahogy a legtöbb felsős diáknak megvan.
Ha ma írnám meg 30 évesen, gyanítom, hogy még talán egy 100asra sem sikerülne. :p
De most komolyan, túlmisztifikálják ezt az IQ-teszt dolgot, amikor napnál világosabbnak kellene lennie mindenki számára, hogy ugyanazokat a feladatokat kell ott is csinálnod, mint egyes iskolai tárgyaknál.
Ahogyan annak is, hogy az emberi szellemi képességek, területek listája ezeknél jóval nagyobb.
Ahogy valaki egyszer megjegyezte:
"Az IQ az, amit az IQ-teszt mér."
Magyarul az IQ arról ad információt legfeljebb, hogy adott pillanatbn matematikai és nyelvi feladatokban mennyire vagy felkészült. De ez nem azonos a minden szellemi képességek értékével. Pláne nem alkalmas a genetikai és a tanult képességek különválasztására.
Nekem ez a véleményem az IQ-tesztről.
Hogy lehet egy ilyet 110%-osra megírni???
100 kérdésből te 110-et megválaszoltál?
#10: > Neten,ált. A szcientológia nyomul.
Ők is jelen vannak, de elenyésző a jelenlétük. A legtöbb IQ teszt valamiféle üzleti szolgáltatás (küld az emelt díjas SMS-t az eredményért), vagy amatőr laikusok agyszüleménye.
#12:
>"Bár ha nem múltál még el 17 éves, akkor teljesen felesleges IQ-t mérni."
> oh csak 15 vagyok :(
Az a gond, hogy az IQ 17-18 éves korig eléggé egyenetlenül fejlődik. Olyan mint a testmagasság. Lehet, hogy valaki egy nyár alatt nő 7 cm-t, majd háromnegyed év alatt szinte semmit, majd megint hirtelen növésnek indul. Pillanatnyi felmérésre jó – mondjuk egy iskolaérettség megállapításához –, de messzemenő következtetést nem lehet belőle levonni. Hasonlóan ahhoz, hogy lehet, hogy valaki 10 évesen a tornasor végén kullog, de 18 éves korára átlag feletti lesz a magassága. Vagy éppen fordítva.
#16:
> Ahogyan annak is, hogy az emberi szellemi képességek, területek listája ezeknél jóval nagyobb.
Bizony. Az IQ teszt rendszerint a logikai, esetleg némelyik a térbeli, vagy néha még a nyelvi intelligenciát is méri egyszerre, de pl. a zenei, testi, intraperszonális, interperszonális intelligenciát nem mér. De az intelligenciánál is vannak fontosabb készségek: kreativitás, szorgalom, kitartás, empátia, retorikai készségek, stb…
> "Az IQ az, amit az IQ-teszt mér."
Jobb definíció híján ez a legpontosabb definíció. De azért ez takar valamilyen tulajdonságcsoport, csak nehéz megfogalmazni, definiálni, hogy mi az. Javarészt olyan problémamegoldó képességet jelent, ahol a problémának nem ismert a megoldási menete, nincs recept a megoldására, egyáltalán a probléma mibenléte, vagy megléte sem feltétlenül ismert. És ez amúgy bizonyos helyeken fontos tulajdonság, mondjuk egy matematikus, informatikus, vagy a legtöbb mérnöki, vagy magasabb szintű tudományok esetén. Nem az egyetlen, talán nem is a legfontosabb, de fontos tulajdonság.
> Magyarul az IQ arról ad információt legfeljebb, hogy adott pillanatbn matematikai és nyelvi feladatokban mennyire vagy felkészült
Ez viszont nincs így. Az IQ tesztre – minimális szinten túl – nem lehet felkészülni, mert pont olyan feladatok vannak, aminek a megoldására nincs recept, nem lehet bemagolni, és megértés nélkül alkalmazni, mint mondjuk egy másodfokú egyenlet megoldóképletét.
> De ez nem azonos a minden szellemi képességek értékével.
Viszont sok tulajdonsággal korrelál valamennyire. Az intelligens ember valószínű kíváncsibb is, többet olvas, jobban szereti a játékokat, stb… Persze vannak ellenpéldák pro és kontra, de az átlagot nézve mégis így van.
> Pláne nem alkalmas a genetikai és a tanult képességek különválasztására.
Már csak azért sem, mert az IQ mindkettő következménye, és még annyira nem tudjuk biztosra, hogy milyen mértékben genetikailag meghatározott, és milyen mértékben tanult képesség.
#17:
> Hogy lehet egy ilyet 110%-osra megírni???
> 100 kérdésből te 110-et megválaszoltál?
Úgy, hogy a százalék – már ha lehet egyáltalán arányról beszélni egy felnőtteknek szánt IQ teszt esetén – itt nem az elért pontszám és a maximális pontszám aránya, hanem valamiféle arány az átlaghoz képest. Ilyen módon érhetsz el jobb eredményt, mint az átlag, így lehet 110%-át elérni annak, amit az átlag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!