Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az életben minden összefügg...

Az életben minden összefügg mindennel?

Figyelt kérdés
2016. szept. 10. 15:44
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Vajon az összefüggőség összefügg az összefüggéstelenséggel?
2016. szept. 10. 15:52
 2/6 2*Sü ***** válasza:
81%

Igen.

Persze kérdés, hogy két dolog milyen módon, mennyire áttételesen függ össze egymással, illetve hogy más összefüggések mellett mennyire elenyésző, lényegtelen. Pl. hogy egy ókori athéni kisfiú éppen mit evett ebédre eléggé áttételesen függ össze azzal, hogy én milyen színű pólót viselek. De bizonyára lehet találni összefüggést, mondjuk az a kisfiú az ebédtől függően máskor ment ki játszani az utcára, Szókratész ilyen módon nem állt meg eltűnődni a kisfiú játékán, így nem találkozott egy filozófustársával, nem folytatott le egy beszélgetést, amit nem írt le Platón, amit én nem olvastam el, ezért az én gondolataim kicsit más irányt vettek, ezért más sorrendben vettem le a pólókat a ruhaszárítóról, másik póló került a szekrényemben felülre, így más színű póló van rajtam.

Mindennek kell, hogy legyen valami közös oka, vagy közös okozata, vagy kell, hogy ugyanolyan ok hasson rájuk, vagy közösen hassanak valamire. Ha nem így lenne, semmiféle kapcsolat nem lenne leírható a két objektum között, így velük összefüggő objektum között sem. Most két levél egy fán van, vagy két külön fán, külön gallyakon, külön ágakon, külön törzsön. Ilyen módon ha két dolog nem függ össze valamilyen módon egymással, az a két dolog két különböző Univerzumban létezik, márpedig mi úgy általában a saját Univerzumunkon belül szoktunk értelmezni bármilyen kérdést.

2016. szept. 10. 15:57
 3/6 Vree ***** válasza:
"Minden összefügg mindennel, de a közeli dolgok jobban összefüggenek egymással, mint a távoliak." - Waldo Tobler térképész és geográfus
2016. szept. 10. 16:31
 4/6 Tislerics Máté ***** válasza:
Persze! El lehetne képzelni egyáltalán az ellenkezőjét? :)
2016. szept. 10. 18:16
 5/6 anonim ***** válasza:

Tételezzük fel, hogy van egy valami, mai nem függ össze egyetlen mással sem.

Ekkor jönnek a kérdések. Hogyan keletkezett? Mitől olyan, amilyen? Változik-e? Meddig létezik?

És ezekre minden önmagától van. A világ egy csomó törvénye nem érvényes emiatt. Viszont mégis minden megtörténik, mintha érvényes lenne. Ez vagy ellentmondás, vagy nem is létezünk mi, akik mindet észrevettük. Így a független valami se létezik., Vagyis nincs is probléma. Viszont jót szórakoztunk (de kik?)

2016. szept. 10. 19:56
 6/6 anonim ***** válasza:

Kémia órán tette fel nekem az egyik diák ezt a filozófiai kérdést.

Hogy válaszomba a rosszallásomat is beletegyem, mert a kémia órát nem ide illő kérdésekkel zavarja, a következő választ adtam:

- Persze. S e g g b e r u g l a k, és könnybe lábad a szemed. Pedig elég távol vannak - de összefüggnek!

2016. szept. 12. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!