Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Létezik, hogy ilyen óriási...

Létezik, hogy ilyen óriási egy lakótelep népsűrűsége?

Figyelt kérdés

Én egy olyan lakótelepen lakom, ahol 6 ugyanolyan 10 emeletes panelház található. Egy házban négy lépcsőház található, minden szinten négy lakás van (kivéve a földszint, ott csak kettő).

A számításaim így alakultak:

3+2+2+3 fő -> Egy szinten kb. 10 ember él. 10x10=100 lakó, plusz a földszinten 3+3 fő, azaz egy lépcsőházban összesen kb. 106 fő. 106x4 (a lépcsőházak), azaz egy házban nagyjából 424 lakó él, így a hat házban összesen 2544 fő. Google Térkép segítségével lemértem, hogy a lakótelepünk területe 4,55 hektár, tehát 0,0455 km2. A népességet elosztván a területtel kijön, hogy a népsűrűség 55 912 fő/km2, ami viszont irreálisan soknak tűnik a számomra.

Példának okáért Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban 54 129 fő él 2,09 km2-nyi területen, azaz a népsűrűség ott 25 899 fő/km2, tehát a fele a lakótelepünkének. Ezt nehezen tudom elképzelni, mert a VII. kerület a főváros legzsúfoltabb része, ahol gyakorlatilag minden egyes négyzetcentiméter be van építve. Oké, hogy a panelházak magasabbak és több lakás van bennük, de a környezetük viszont sokkal szellősebb, parkosabb.

Létezik, hogy mégis egy lakótelep népsűrűsége duplája a belvárosi sűrű beépítettségű területeknek?

2016. aug. 25. 18:33
 1/4 anonim ***** válasza:
91%

Te nem panelben, hanem házgyáriban élsz. Azt nem ismerem, de a lakók száma hasonló lehet a panelekhez. Ahol én

n laktam, ott 42 és 56 lakás volt. Átlagosan 3-4 fő lakásonként, tehát kb. 400-500 fő.

2016. aug. 25. 19:23
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ezt így nem lehet összehasonlítani. Ha hat ház népsűrűségét nézed, akkor egy kerületre vetítve úgy kellene elképzelni, hogy a teljes kerületet telepakoljuk házakkal, se terek, se parkok, se semmi, csak házak egymás mellett. De nagy területen ilyen nincs, legalábbis nem jellemző. Ha egy sűrűn lakott kis területet veszel, akkor persze, hogy nagy lesz a népsűrűség.

Ha mondjuk egy 40 nm-es lakásban laknak négyen, akkor az 10 nm-enként egy ember, vagyis 1 millió fő / km^2. Értelemszerűen minél kisebb területet vizsgálsz, annál irreálisabb érték fog kijönni, ha négyzetkilométerre vetíted.

2016. aug. 25. 20:03
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
...Ja nem, bocsánat, 100 000 fő/km^2. De így is irreális.
2016. aug. 25. 20:04
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Nincs sok értelme népsűrűséget számolni egy ennyire hiányos ökoszisztémára. A lakótelepet arra használják, hogy lakjanak az emberek, de ettől még az ott lakók által használt legszűkebb élettér is jóval bővebb annál. Hiszen akár csak a legközelebbi bevásárlóközponthoz, mozihoz, okmányirodához is el kell távolodni onnan.

Kicsit olyan ez, mintha szarás közben azt mondanám hogy a WC-m népsűrűsége egymillió fő per négyzetkilométer.

2016. aug. 25. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!