Háztartási centrifuga túlélhető?
Magyarul sajnos adatokat nem találtam -mint az megszokott- de az angol wikipédián és egyes oldalakon megdöbbentő adatokkal szolgálnak.
"In 1976, most front loading washing machines spun at around 700 rpm, or less"
"Did you know that although a manufacturer may produce lots of different washing machines, spinning at 800, 1000, 1100, 1200, 1300, 1400, 1500, 1600 and even 1800, many of these washing machines have exactly the same motors"
Gondolom az utóbbi számok is rpm-re értendők.
Na most én sokat nem szoktam mosni, de egy átlagos mosógép dobjának sugara körülbelül 0,5 m lehet.
Mint az kiderült az 1500 rpm átlagos mosási sebességnek mondható, vagyis egy perc alatt 1500 fordulatot tesz meg, vagyis a frekvenciája: 25 Hz (egy másodperc alatt 25 fordulat, szerintem ez önmagában is őrjítő)
6-12 Kg között még nem megy tönkre a mosógép a centrifugális erőktől. Számoljuk ki, hogy mekkora a mosógép dobjában lévő testre ható centripetális gyorsulás
a = w^2·r = (2π · 25 Hz)^2 · 0,5m = 12 337 (egész ,0055)
szóval jó közelítéssel a nehézségi gyorsulás 12 000 szerese. Megjegyzem, hogy még a vadászpilóták sem bírják ki a 10g-s gyorsulásokat hosszan, ájulás nélkül.. Ennek fiziológiai magyarázata megérne egy új misét.
"a = w^2·r = (2π · 25 Hz)^2 · 0,5m = 12 337 (egész ,0055)
szóval jó közelítéssel a nehézségi gyorsulás 12 000 szerese."
Azért a 9,81-gyel még nem ártana visszaosztani.
Így is marad 1258 G.
Emberi koponyát érő 90 G terhelés életveszélyes.
Ez csak 140-szer annyi.
Egy hangya túléli, egy macskából lekvárt ken.
Egyébként az excentrikus súly miatt egy bedobott kisállat esetén a centrifuga nem tud az üzemi fordulatára pörögni, szétrázná a gépet.
De látható, hogy tized fordulat is elég a halálos adaghoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!