Magyarország és az Alumínium. Hogy volt, hogy van és hogy lesz?
Figyelt kérdés
Földrajz órán felmerült hazánk bauxit kitermelése, ennek feldolgozása, majd értékesítése. Tanárom hiányos ismereteinek hála tényekkel nem lettem gazdagabb, de az érdeklődésemet felketlette. Szóba került a Sz.U. idejében létrejött megállapodás, minek értelmében bauxit feldolgozásért bauxittal fizetünk, valamint egy régi füstbement infrastuktúra, mely MO-on alumínium ipart létesített volna. Hogy áll most az ország bauxit kitermelése, ezt hol dolgozzák fel, valamit van-e eséllyünk arra, hogy valaha is alumíniumot fogunk gyártani? Minden, ezen témával kapcsolatos információ, tény, észrevétel érdekel. Előre is köszönöm a válaszokat.2010. ápr. 12. 18:03
1/9 anonim válasza:
állítólag a hazai bauxit minőségileg alkalmatlan vagyis gazdaságilag nem érdemes arra hogy kitermeljék.
Nem beszélve a meddőhányokat.Ja és az utolsó bauxit bányánkat is eladták
2/9 anonim válasza:
Az biztos, hogy Ajkánál van bauxitbányászat, nézegettünk órán ilyen légifotókat és látszik, hogy tiszta vörös a környék tőle. Most rákerestem googleben, de annyira egyértelmű dolgot nem találtam hirtelen. Wikin van róla bejegyzés, meg vannnak bányászati cégek. Ha beleásod magad, biztos sokmindent találsz.
3/9 anonim válasza:
Amennyire vissza emlékszem.Pécsett volt jelentős bányászat.A bauxitot vitték ki a SZU-_ba,és timföldet kaptunk vissza.Ez állítólag így volt gazdaságos.A timföldet pedig itthon feldolgozták alumíniumnak.Ha emlékeim nem csalnak,Fűzfőn volt ilyen gyár.Remélem,tudtam valamit segíteni.
4/9 anonim válasza:
Magyarországon az energiahiány miatt nem gazdaságos az Al előállítása mert borzalmasan nagy az áramigénye.Régebben 30 ezer Amperrel elektrolizáltak ma már 100 ezer Amperes a technológia ezért nálunk drága az előállítás.Magyarországon a timföldgyártás volt nagy volumenű ezért oroszországban elektrolizáltak és mi timfölddel fizettünk érte.
5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2010. ápr. 12. 19:22
6/9 anonim válasza:
Pécsett fekete szén bányászat volt???nem??
7/9 anonim válasza:
Igazad van.Pécsett szén és uránbányászat volt.
8/9 anonim válasza:
Ajkán , Gánton , Kincsesbányán bányásztak bauxitot , Ajkán volt a legnagyobb kitermelés , ezt nagypapám mesélte aki bányász volt :D
am meg itt a wikis link:
9/9 anonim válasza:
Itt elég részletesen leírják a magyar alumínium ipar történetét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!