Pakson mit csinálnak a fölösleges árammal?
- Előző is jól írja szabályozható a folyamat, bár ez Paksnál is viszonylag lassú, több órát vesz igénybe.
- Ezért mivel régóta mérik a fogyasztást és fogyasztói szokásokat is, előre prognosztizálnak egy értéket, amiben kicsit fölé lőnek a tervezett fogyasztásnak a termeléssel.
- A többletet egyébként bármikor "eladhatják" külföldön is, ez a nagy nemzetközi hálózat előnye, lehet valahol hiány éppen.
- A valóságban néha nálunk is szokott ilyen hiány föllépni! Azaz nem fizet senki senkinek, hanem egy mérőműszer számlálóját tekergetik oda vissza. Néha azért elszámolnak egymás felé ha valamelyik irányba nagyon sok a többlet.
- És hogy ha drasztikus túltermelés van akkor még mindig ott az éjszakai áram. Ezt pont erre találták ki hogy ne kelljen leállítani erőművet ilyen esetben, vagy ha le kell mégis akkor a leállítás alatt még oda termelhet! A fölösleget egyszerűen átkapcsolják egy olyan hálózatra amin be van kötve egy csomó fogyasztó. (Pl: hőtárolós villany bojlerek.)
Az ilyeneket, mint Paks, zsinórterheléssel vagy menetrenddel üzemeltetik, ez eltéréseket rugalmas (bár drága) egységek egyenlítik ki.
A piacliberalizáció óta kénytelenek meglepően pontos terveket csinálni.
Például e pillanatban (07:08-kor) -8 MW az eltérés, ami az 5000-7000 MW-hoz képest igen kevés. Bár a jellemző az inkább egy ötvenes - az is csak 1 %.
Egyébként már évek óta az import olcsóbb, mint a hazai termelés, így nálunk sosincs fölösleg termelés.
"Egyébként már évek óta az import olcsóbb, mint a hazai termelés, így nálunk sosincs fölösleg termelés."
Tévedés. Mert pont Paksnál semmi még az import sem olcsóbb! Persze az összes többi hazai gáz, olaj, lignit, és hulladék égetés valóban drágább mint az import! A víz és szélerőművek vannak kb egy árban az importtal tudtommal.
"Tévedés. Mert pont Paksnál semmi még az import sem olcsóbb!"
Hja, én meg ezt nem kívántam volna mondani. Az energiarendszerről beszéltem, amelyen belül Paks zsinórterheléssel jár (ami nyilván nem azt jelenti, hogy üresen), és így nyilván az importtal kapcsolatos megállapításaim a felette levőkre vonatkozik.
Hihetetlen, hogy senki nem tudott válaszolni...
Paksi vagyok. Az atomerőmű az MVM Csoporthoz tartozik, ahogy az MVM Partner szinten. A Partner értékesíti a megtermelt energiát a szerződéseknek megfelelően. Azt a villamosenergiát ami a szerződéses értékesítés utan marad, úgynevezett áram árveréseken értékesítik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!