Az időjárás miért "idő" járás?
Itt nem arról az "idő"-ről van szó, ami az angolban a "time". Szóval nem az, hogy mondjuk este tíz van. Itt arról az "idő"-ről van szó, amikor mondjuk azt mondod, hogy "jó IDŐ van, süt a nap", stb.
A magyarban ez a két kifejezés (az "idő") csak azonos alakú szerintem. Ergo, nem úgy "tevődik össze" az IDŐ + JÁRÁS , mint ahogy a "timegoing" állna össze.
Azért mert az idő jár :)
Erre szoktam mondani hogy hülye kérdésre hülye válasz :D Jó tudom jól hogy miért van ez az oldal, ezt csak poén kedvéért írtam :D
Egyébként az időjárás lényege hogy az idő változik nem az óra szerinti idő, hanem ahogyan múlik az idő úgy változnak a hőmérsékletek, úgy alakul ki csapadék pl vagy múlhat el a csapadék és szakadozhat a felhőzet.
El lehet morfondírozni, hogy az ég miért bolt is, meg miért tűz, az ár miért víz, miért ellenérték, miért szerszám?
"Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára."
Lehet egy hasonló kérdésem?
Miért nap (vagy Nap, a kérdésben ez nem fontos) a meleget ontó csillag is és a szerda is?
A francia nyelvben a Nap - Soleil, a hét napja - jour.
Viszont az idő - legyen az az esős idő vagy a múló idő -, "temps", a latin tempus-ból. Akkor is, ha azt mondom pl., hogy "ideje elindulni".
Mint a magyarban.
Amiből le lehet vonni a konzekvenciát: ahány ház, annyi szokás. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!