Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyire szabatos az "egykori"...

Mennyire szabatos az "egykori" szó?

Figyelt kérdés
Használjam inkább a "megszűnt" kifejezést?
2016. máj. 12. 13:17
 1/5 anonim ***** válasza:
A szavaknak nincs ilyenjuk, hogy “szabatossagi ertek”. Nincs olyan hogy az egyik 10 pontos, a masik meg csak 8. A szabatossag azt jelenti, hogy mennyire pontosan fejezi ki a gondolatot. Valami ami letezett de mar megszunt, az pontosan kifejezheto az egykori szoval, azaz ebben az esetben szabatos. Azt almodtam, hogy egykori szerelmeimmel vacsorazom: azaz mindenki akit valaha szerettem de mar nem, ott volt az alombeli vacsoran. Ez esetben a megszunt szo igencsak nem mukodne.
2016. máj. 12. 13:50
 2/5 anonim ***** válasza:

Egykori, korábbi, az egykor volt, az azóta már megszűnt, szép emlékű, stb.

Ezek mind működhetnek adott szövegkörnyezetben.

2016. máj. 12. 14:31
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Részletezem akkor a dilemmám okát. Jelkulcsot készítek és már lerombolt kutakat írnék meg a térképen. Számomra viszont furán hangzik a "megszűnt kút", ugyanis biztosan nem csak megszűnt lenni, hanem valaki lerombolta, betemette. Viszont az egykorit meg olyan sokáig forgattam már, hogy elkezdett furán hangzani.
2016. máj. 12. 14:38
 4/5 anonim ***** válasza:
Akkor mondjuk korábbi, vagy betemetett.
2016. máj. 12. 14:41
 5/5 A kérdező kommentje:
Na igen, de ha generalizálnom kell, nem írhatok oda konkrét indokot, mert lehet, hogy az egyik kutat betemették, a másik pedig magától omlott be. Ezért szeretném egy szóval kifejezni azt, hogy már nem létező objektumról beszélünk, függetlenül a megszűnésének okától.
2016. máj. 12. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!