Hogy lehet megtanulni az álmaim irányítását?
Három módszerről tudok:
1. Figyeled az álmaidat, próbálsz emlékezni rájuk, leírod őket, egy idő után álom közben éberebb leszel és valami bizarr történésből pl. a kutya repül, le fog esni, hogy álom és onnantól kezdve tudod irányítani azt az álmot.
2. Beállítod az órádat, hogy 3-4 óra alvás után csörögjön, fölkelsz, fönnvagy 30 percet, és közben mindenféle olyan dolgot csinálsz, ami az éber álmodásra emlékeztet (pl. Mátrix-ot nézel, vagy erről a témáról olvasol) aztán lefekszel aludni és azt ismételgeted magadnak, hogy "éberen fogok álmodni"
3. Ugyanígy felkelsz pár óra alvás után, kicsit fennvagy, aztán megpróbálsz visszaaludni, de közben próbálsz éber is maradni, figyelni rá, ahogy a tested elalszik. Bezuhanhatsz úgy az álomba, hogy közben tudod, hogy álom.
"Tudatos álmodás" címszóra keress... rengeteg fórumot és honlapot találsz, de a fenti 2 is elég jól leírja, ha nincs kedved többet böngészni. :)
Bár egyébként hasznos, ha böngészgetsz a témában (még ha nem is találsz több hasznosat) mivel ezzel is "ráállítotod" az agyad a témára.
Nekem anno pont így volt tudatos álmom... olyan sokat olvasgattam róla egyik nap, hogy álmomban is eszembe jutott... és hopp már tudtam is, hogy álmodom. :)
Én is egyszer olvasgattam róla, aztán este volt egy látszólag normálisnak induló álom, de észrevettem két furcsaságot:
Az éjszakai égbolt ilyen különös volt, mint amikor rajzfilmben látjuk, hogy indigókék meg nagyon nagyok rajta a csillagok, aztán meg megláttam, hogy a kutya a kémény körül repked kutyaúszásban. Ebből hirtelen rájöttem, hogy álom, és gondoltam ideje irányítani.
Előszöris eltöröltem mindent, ami működött is, mert sötétség lett körülöttem, és kitaláltam, hogy a GTA Vice Cityből Phil lakókocsijában leszek.
Minden sötét maradt és éreztem, hogy ottvagyok a kocsiban, hűvös lett és kintről eső hangját hallottam, de sehogyse tudtam fényt gyújtani, vagy bekapcsolni a látásomat. Aztán elkezdtem rohangálni, de mintha futószalagon rohannék, sohasem ütköztem neki semminek. Aztán felébredtem.
Szerintem is a 2. válaszoló módszere a hatásos. Személy szerint régebben ugyanezzel a módszerrel próbálkoztam. Lényegében megálltam többször is a napi teendőim közben, és alaposan megvizsgáltam a környezetem, hogy utal-e bármi arra hogy álmodom. Fontos volt, hogy ne mindig ugyanazon tevékenységhez kötődjön ez a vizsgálódás, tehát teljesen rendszertelenül, és a lehető legtöbbször megtegyem naponta. Persze sose intéztem el azzal, hogy "ehh, persze hogy ébren vagyok", Hanem részletesen megnéztem mindent a környezetemben, a látható tárgyakon, embereken, és úgy alapjába véve mindent. Ezt napi 10-20 alkalommal végeztem, de volt hogy sűrűbben is. Aztán előjött álmomban is ez a "szokás", és tökéletes bizonyossággal felismertem, hogy ami zajlik körülöttem az egy álom csupán(?). Persze onnantól tudtam, hogy olyan dolgok is történhetnek, vagy olyan dolgokra is képes vagyok, amikre különben nem. És amikor megpróbáltam például repülni, sikerült is! Az az érdekes, hogy annak ellenére hogy tudatában voltam a dolognak, mármint hogy álom, azért az ottani történéseknek is volt korlátja, illetve inkább feltételei. Konkrétan például a repülésnél egy igen erős koncentráció kellett a részemről, hogy képes legyek a térre tudatilag támaszkodni (jobban nem tudom megfogalmazni). De ott, és akkor ez volt, ez tűnt természetesnek. Érdekes volt még, hogy néha kételkedtem az álom álom mivoltában, mert pont a repülés kapcsán olyan dolgokat tapasztaltam, amitől igencsak valóságosnak tűnt minden! Emlékszem, érzékeltem a gyorsulást, és pont úgy mint pl. a liftekben, a gyomromba is éreztem az a fura érzést, amikor süllyedni kezdtem.
Az a kérdőjel a csupán szó mögött arra utal, hogy számomra nem alacsonyabb szintű állapot az alvás, hiszen az is egy világ, még ha képzelt dolgok vesznek körül, és ugyanolyan fontos az ottani boldogulás, mint a való életben.
Fontosnak tartottam még, hogy képes legyek bármikor felébredni, az álmaim közben. Ezt úgy érem el, hogy ha nagyon fel akarok ébredni, a tekintetemet egy pontra szegezem, és erőteljesen nézem, miközben gondolatban mondogatom; fel akarok ébredni. Állítólag ez azzal magyarázható, hogy az álmainkat kísérő élénk szemmozgás, ilyen alkalmakkor megszűnik, ami végül a felébredéshez vezet
Hát gyakorolj csak bátran, előbb utóbb sikerülni fog neked is :)
sok sikert!
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!