Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az IQ Pontos képet ad az...

Az IQ Pontos képet ad az intelligenciáról?

Figyelt kérdés

HellO!

Kitöltöttem neten csomó IQ tesztet, kezdve a Mensa-féle -állítólag legmegbízhatóbb- teszttől, az egopont IQ tesztjéig (amely raven-féle teszt, tehát ábrákkal dolgozik), a szokványos "nem feltétlenül megbízható" tesztekig. Szinte mind1ik -főleg a progresszív mátrixok- teszten elért eredményem 120 feletti. Helyesírásom 4-es, ilyenek. Viszont mégis sokan fura alaknak tartanak. Meg azt is hallom néha, hogy "szellemileg visszamaradott" lennék. Az oké, hogy viselkedésem nem feltétlenül felel meg egy 18 éves emberének, de miért kéne mindenkinek a vagány "mácsó" élvonalat követnie?

Nem azt mondom, hogy mindenki így gondolja rólam, de... Szóval a Mensa teszten meg 100 az IQm, és asszem valami részképesség zavarom tényleg lehet. Mind1, olyan baromnak tartom az ilyen embereket. Pláne mikor vlmi idióta keveri az avarokat a kurucokkal és akkor még ő az okos én meg a looser.

Szóval a lényeg, hogy aki ilyen eredményeket ér el lehet szellemileg visszamaradott? Mert azt aláírom, hogy néha furán viselkedek, meg társaságban elfelejtek gondolkodni, meg úgy érzem mintha mindenki engem figyelne, meg röhögnének rajtam, és így az egész figyelmem erre összpontosul, és ezért még nagyobb baklövéseket követek el :).

ps: És egyébként is miért rejti mindenki a személyiségét olyan szavak mögé mint szépség meg ész meg siker meg csillogás? Valaki csúnya akkor rögtön már okos, azt még az lesz a leghülyébb aki nem akar ártani másoknak.

Meg mi ez az új "ész a fontos", ezt is néha olyan nagy barmok mondják, hogy az már fáj. Vagy csak tényleg velem van a baj...

2010. márc. 30. 19:08
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Jah és a "kurucok és az avarok" példát nem azért hoztam mer "az is IQ" lenne, hanem azért mert mégis rám mondják h "nem tudom miről beszélek". Bár nyilván olyan emberek akik maguk sem tudják miről van szó.
2010. márc. 30. 19:10
 2/12 anonim ***** válasza:
60%
Az IQ teszt semilyen képet nem ad az intelligenciáról.Tudod hogy a világ egyik legintelligensebb emberét rávették egyszer egy teszt kitöltésére és 70-et kapott? Úgy hívták az illetőt, Szent-Györgyi Albert.
2010. márc. 30. 19:23
 3/12 A kérdező kommentje:
Ezt már több helyen is olvastam az oldalon rá is kerestem. Hát érdekes, de számomra nehezen hihető :S
2010. márc. 30. 19:32
 4/12 anonim ***** válasza:
82%

Az IQ teszt azt méri, hogy mennyire gondol intelligensnek a környezeted. A teszteket úgy fejlesztik, hogy egy adott csoportban elért pontok összhangban legyenek azzal, hogy a csoport kit mennyire gondol intelligensnek.

Emiatt a korrekt IQ teszt kúltúráról kúltúrára enyhén változik, ahogy az emberek intelligenciáról alkotott képe is. Szerencsére (különben az egésznek semmi értelme nem lenne) meglehetősen tág azoknak a köre, akik egy teszttel lefedhetők.

A MENSA IQ teszt kicsit más, elsősorban a matematikai készségeket, logikát, geometriai érzéket méri. Ezért tehetik meg, hogy mindenhol azonos a tesztjük.

Ebből két dolog is következik:

Lehet, hogy az IQ teszten intelligens vagy, de a szűk környezeted nem osztja ezt a nézetet.

A golobális IQ tesztek sose tudnak igazán pontos eredményt adni.

Ja és még valami:

Szentgyörgyivel példálózni ugyanaz a szellemi színvonal, mint amikor a felsőoktatást annak jegyében ítéljük el, hogy Bill Gates sem végzett egyetemet. Ennyi erővel nyugodtan ki lehet ugrani egy 20 emeletes épületből, mert volt már, aki túlélte.

2010. márc. 30. 19:43
 5/12 anonim ***** válasza:
75%

"Hát érdekes, de számomra nehezen hihető :S"

Ez nem hit kérdése a magyar televízióban mesélte Szent-Györgyi az esetet, és nevetve hozzátette ezek szerint én egy egészen hülye ember volnék?

2010. márc. 30. 19:50
 6/12 anonim ***** válasza:
81%

"Szentgyörgyivel példálózni ugyanaz a szellemi színvonal,"

Példát mondani annak semmi köze a szellemi színvonalhoz.Legalább a nevét jól írhatnád ,az viszont színvonal.

2010. márc. 30. 19:55
 7/12 anonim ***** válasza:
valójában nem ad pontos képet, leginkább arra akarták a tesztben helyezni a hangsúlyt, hogy problémamegoldó képességet mérjenek. úgy általánosságban. ezért van benne matek, játék a szavakkal, ábrák, stb. valójában ez nem intelligenciát jelent, annak része az EQ is, azaz az érzelmi intelligencia, ezek egészet képeznek. sok okos ember van, aki az adott dologhoz ért, de mondjuk a nyelvi érzéke nulla, így egy betű keverős feladatot nem tud megoldani adott idő alatt, vagy épp a matek megy lassabban. ezek a tesztek inkább úgymond a "technikai háttérről" informálnak, nem pedig a valós eredménytől, amit egy személy produkál. inkább alkalmas tehát az alapvető háttér meghatározására(pl mentálisan sérült emberek vizsgálatánál tájékoztató jellegű), de mondjuk mások által okosnak tartott emberek összehasonlítására nem alkalmas.
2010. márc. 30. 23:16
 8/12 anonim ***** válasza:
10%

Az összes teszt egy baromság. Amikre pontot lehet adni, az is. Amikor összefüggően beszélsz vagy írsz egy témáról, és tudsz újítani valamit, vagy legalább valami értelmeset publikálni, az valami. Nem a rohadt négyzetek, körök, meg sokszögek egymásutánisága.

Szerintem az összes IQ teszt baromság.

P.

2010. márc. 30. 23:48
 9/12 anonim ***** válasza:
Ma Magyarországon a legtöbb legmagasabb IQ-val rendelkező ember informatikus, ugye ezt nem lehet komolyan venni? A fehérek által összeállított intelligenciateszt szerint a feketék a legkevésbé intelligens emberek.
2010. márc. 31. 15:52
 10/12 anonim ***** válasza:

"Az IQ Pontos képet ad az intelligenciáról?"

Az IQ pontos képet ad az intelligenciáról, ha és amennyiben az intelligencián azt értjük, hogy hány pont valakinek az IQ-ja.

Másként fogalmazva, az IQ-teszt pontosan méri az emberek íkútesztmegoldó képességét.

"Szinte mind1ik -főleg a progresszív mátrixok- teszten elért eredményem 120 feletti. Helyesírásom 4-es, ilyenek. Viszont mégis sokan fura alaknak tartanak."

Az IQ és az, hogy fura alaknak tartanak-e, két teljesen különböző dolog, amiknek semmi közük egymáshoz.

"Szóval a lényeg, hogy aki ilyen eredményeket ér el lehet szellemileg visszamaradott?"

Ha az IQ a mérce, akkor kb. 70 ponttól lefelé számít az ember visszamaradottnak. A te 120 pontod magas, bár nem zseniális.

"néha furán viselkedek, meg társaságban elfelejtek gondolkodni, meg úgy érzem mintha mindenki engem figyelne, meg röhögnének rajtam, és így az egész figyelmem erre összpontosul, és ezért még nagyobb baklövéseket követek el"

Kamaszos félénkség. Ha nem növöd ki, akkor felvetődik kisebb személyiségzavar vagy pl. a szociális fóbia gyanúja, érdemes szakembertől tanácsokat kérni.

"Valaki csúnya akkor rögtön már okos, azt még az lesz a leghülyébb aki nem akar ártani másoknak."

Senki sem akarja magát értéktelennek érezni. Aki szegény, az kitalálja, hogy azért szegény, mert tisztességes (míg a gazdagok mind törtetők, stréberek voltak). Aki csúnya, az kitalálja, hogy okos. Aki buta, az legalább szép (akar lenni). Stb. Stb. Ez teljesen normális. A baj ott kezdődik, amikor valaki úgy gondolja, hogy egyszerre a legszebb, legokosabb, legerősebb, legbátrabb és legszerényebb :)))))

"Meg mi ez az új "ész a fontos""

Az, hogy az emberek fizetése erősen függ a végzettségüktől, az pedig az iskolai teljesítményüktől, az pedig az IQ-juktól.

2010. ápr. 2. 04:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!