Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit jelent az, hogy avagy?

Mit jelent az, hogy avagy?

Figyelt kérdés
Sok helyen hallottam már , de sohasem tudtam a jelentését. Valaki leírná nekem valaki?
2016. jan. 30. 21:21
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdésem: az avagy szó jelentése. A tévében, a kollégáktól, a családban is több helyen használják az „avagy” szót a „vagy” szinonimájaként. Én úgy emlékszem, hogy az „avagy” szó jelentése inkább „azaz, vagyis”.

Az avagy kötőszó jelentése ugyanaz, mint a vagyé, csak régies. Ritkán használjuk, páros kötőszóként még kevésbé. Az azaz, vagyis magyarázó utótagú mellérendelt mondatok kötőszava, ezekben nem fordul elő az avagy."

[link]

2016. jan. 30. 21:36
 2/5 piriiiii ***** válasza:
59%
Tehát, más szóval.
2016. jan. 30. 21:53
 3/5 A kérdező kommentje:
Koszi szepen a valaszokat😊😀👍
2016. jan. 30. 22:56
 4/5 anonim ***** válasza:
63%

Én kizáró vagynak ismerem.

Jelentése: vagy az egyik, vagy a másik - de NEM mindkettő!

2016. jan. 31. 00:36
 5/5 anonim ***** válasza:

Jelentései:

1 Több (leginkább három) tagú választás esetén az első két vagy választja el, a harmadikat avagy az első kettőtől.

2 Magyarázó értelmű, az utána következő az előtte állót magyarázza.

2016. febr. 2. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!