A suliban vitatéma lett az évszázadok kezdetének meghatározása. Mikor kezdődnek szerintetek az évszázadok?
0-tól kezdődik mondjuk a világ (tudjuk, persze hogy nem).
Ekkor viszont 1 év akkor tellik el, amikor eltelt 365 nap.
Tehát 99,99 még az első száznak a része. A 100,10 már a következő század része.
Ha megtanultál századokat számolni akkor már tudod is a válasz. 0. évszázad nincs csak 1. (I.)
Tehát jan egytől már egy másik évszázad.
PL: 1999 dec 31 még a (XX.)20. zsázad utolsó napja volt, de 2000 jan 1 meg már a (XXI.)21. század első napja. Ezen nincs mit vitázni ez szimpla logika.
Hát azt hiszem 01-00 között van egy század.
Tehát a XIX század az 1801.01.01 - én kezdődött és 1900.12.31-én ért véget.
A XX. század 1901.01.01-én 00:00-kor kezdődött és 2000.12.31-én 23:59:59-kor ért véget.
Kiegésziteném a választ ha normális töritanárotok van akkor ő kellet volna h elmagyarázza.
Azt is hozzátenném h az idő két irányba számoljuk I.sz. (időszámításunk szerint) és I.e. (időszámításunk előtt)
Ezért nincs 0. évszázad és 0. évezred sem.
Az évszámok konvenciója sajnos olyan formában terjedt el, hogy a számegyenesről kimaradt a nulla. Emiatt aztán az a helyzet állt elő, hogy a század- és ezredfordulók egy évvel később vannak, mint ahogy az évszámban a helyiértékük ugrik.
Béna dolog? Igen. Számít? Nem nagyon. 1999 szilveszterén ettől még sokkal nagyobb buli volt, mint egy évvel később, a valódi ezredfordulón.
Ha meg van nulladik év, 00.01 -től 99.12-ig tellik el 100 év. Csak akkor eltellésről beszélünk.
Olyan nincs, hogy kimaradt pl 00.05.
Olyan sincs hogy azt mondjuk, hogy új idő van, de már etelt 1 év.
i.e. 1. december 31-ét az általunk használt Gergely-naptár (és az azt megelőző Julián-naptár) i.u. 1. január 1. követte. Ezen naptárak szerint nincs nulladik év, nincs i.u. 0. Ez nem valami okos dolog, dehát ez van.
Mivel tehát i.u. 1. január 1. az első évszázad kezdete, a második évszázad kezdete nyilván kerek 100 évvel későbbre, azaz (1+100) = 101. január elsejére esik. Nem pedig 100. január elsejére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!