Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért van a legtöbb római...

Miért van a legtöbb római számozású órán a négyes nem IV-vel íra, hanem 4db. I-vel írva?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

2010. márc. 22. 17:52
1 2
 1/15 anonim válasza:
24%
elírták
2010. márc. 22. 17:54
 2/15 A kérdező kommentje:
Aha, és mit tudom én, X éve még senkinek sem tünt fel? Elég régóta vannak római számozású órák...
2010. márc. 22. 17:56
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
zen már én is gondolkoztam kis koromban, mert a miénken is így volt, de nem sikerült rájönnöm :(
2010. márc. 22. 17:59
 4/15 A kérdező kommentje:
Na engem is ezért érdekel: a nappali óráján, az apám karóráján, meg kis túlzással mindenhol így írják. Nem is emlékszem, hogy valaha láttam volna olyan órát, amelyiken IV-vel írták volna.
2010. márc. 22. 18:02
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Én is gondolkodtam rajta és arra tippeltem, hogy mivel mindkét ilyen óra, amit láttam szovjet gyártmány volt, ezért talán az az oka, hogy az oroszok a bizánci kereszténységet vették fel, a görög betűkből alakították ki a ciril ABC-t és talán bizáncban ezt a számsort használták. Tehát ezek nem is római számok, hanem bizánci számok és csak ez az egy különbség van közte.
2010. márc. 22. 18:06
 6/15 A kérdező kommentje:
Nem tudom... Mondjuk nem vagyok történész, de nem tartom valószínűnek, hogy egyedül a 4-est változtatták volna meg. Amúgy, ha jobban megnézed azokat az órákat, láthatod, hogy a 9-est viszont "normálisan" írták (IX), pedig ugyanazon az elven alapul, mint a 4-es. Ha kitalálták volna, hogy lehet 4db I-est is írni, akkor nyugodtan írhatták volna a 9-est is VIIII-nek, nem???
2010. márc. 22. 19:08
 7/15 anonim ***** válasza:
Igen ezt észrevettem. A neten csak annyit találtam, hogy IV. helyett a kártyákon és az órákon még előfordul a IIII., de hogy miért és honnan jön, azt nem írták.
2010. márc. 22. 20:28
 8/15 anonim ***** válasza:
régebben használták a rómaiak a IIII jellegű jelöléseket, de később áttértek az IV jelölésre.
2010. márc. 23. 00:55
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

előző vagyok, ezt találtam:

"There is one reason why IIII is preferable to IV, and it may have caused the change. On the other side of the clock dial the VIII is the heaviest number, consisting of four heavy strokes and one light one, as it is usually made. It would destroy the symmetry to have the IV with only two heavy strokes on the other side. Thus IIII with four heavy strokes is much to be preferred. The change may therefore have been made for reasons of symmetry."

Vagyis azért használták a IIII-et, hogy az óra szimmetriába kerüljön a túlsó oldalon található VIII-cal, hiszen mindkettő 5 db vonásból áll. Ha IV-et használták volna, az csak 3 vonás, és az óra számlapja aszimmetrikussá válna. Ráadásul ebben az esetben 4 szám használ egyetlen I-t (I, VI, IX, XI) 4 szám használ egyetlen V-t(V, VI, VII, VIII) és négy szám használ egyetlen X-et (IX, X, XI, XII), ez így egy szép szimmetriát ad az órának.

Szóval elsősorban esztétikai okai voltak ennek.

2010. márc. 23. 01:12
 10/15 A kérdező kommentje:
Értem. Nos, megcáfolni nem tudom, a válasz pedig eléggé logikusnak tűnik, de ha már áttértek az IV-re, akkor a mai gyártású órákon miért nem úgy írják? Hagyományok miatt?
2010. márc. 23. 18:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!