Hogyan lehet túlhűtött vizet csinálni?
Én beraktam ásványvizes palackot mélyhűtőbe -egyébként szénsavas volt, a nyomás még hozzátehet-, nem állt szándékomban túlhűteni csak bent felejtettem 4-5 órára.
Mikor kivettem láttam egyetlenegy jégkristály sincs benne, és mivel már hallottam erről a jelenségről korábban is gondoltam neki ütöm picit a falnak hátha beindul a folyamat, és láss csodát..
A lényeg, hogy mélyhűtő gyorsan fagyasszon, ha lehet ne mozgasd, 4-5 óráig rá se néz, mikor kiveszed mechanikai hatásra fog beindulni a kristályosodás, szóval adj neki rendesen.
Sima csapvízzel is előfordulhat ilyen. Ha nem kap nagy mechanikai behatást, akár -10°C -ig is túlhűthető fagyás nélkül.
Elég pl. ha egy pohár vizet beraksz.
Amikor túlhűlt, ejts bele pl. egy pénzérmét.
Nekem egyszer a szemem előtt kibontott üveg sör fagyott be fenékig a kupak levétele után. Gondolom az első széndioxid-buborék volt az indító góc.
Ha akarsz otthon kísérletezni vele, akkor ajánlom az átlátszó (műanyag! Az üveg felrobbanhat a hirtelen befagyástól!) pohár és desztillált víz használatát, ha nem vibrál erősen a hűtő a kompresszorától, elsőre sikerülni fog.
Jópofa trükk, ha fogsz egy pénzérmét és beejted a pohárba, beindítja a fagyást és ha elég gyorsan fagy, a pénzérme a pohár közepén fog "lebegni" a jégben.
Aztán lefotózod és lehet találós kérdésezni a haverokat, hogyan tudtad a vízben lebegve befagyasztani a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!