Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy kis földrajz segítség?

Egy kis földrajz segítség?

Figyelt kérdés
Épp a fokhálózatot és a koordináta rendszert vesszük,a fokhálózat megy, de amikor egy városnak meg kell keresni a koordinátáját és megadni, hogy ?.sz.?. foka, ?.h.?.foka az nem megy. Honnan tudhatom hogy az most északi vagy déli szélesség, vagy keleti/nyugati hosszúság. Pl.: Houston. Valamilyen szélesség 29. foka, valamilyen hosszúság 95. foka. Lehet én akarom túlbonyolítani, de nem igazán értem

2015. okt. 12. 17:57
 1/4 anonim ***** válasza:

Pedig egyszerű. Szélességi fokoknál az egyenlítő (0°) a választóvonal, ami felette (északabbra) van az északi szélesség, ami alatta (délebbre) van az déli szélesség.

Hosszúsági fokoknál is hasonló a helyzet. A 0° - az amelyik átmegy Londonon - a kezdő hosszúsági kör. Ami tőle jobbra (keletebbre) található az keleti hosszúság, ami balra (nyugatabbra), az nyugati hosszúság. Mivel Houston az egyenlítőtől északabbra és a kezdő hosszúsági körtől nyugatabbra található, ezért északi szélesség 29° és nyugati hosszúság 95°.

2015. okt. 12. 18:17
 2/4 anonim ***** válasza:

Bontsd félgömbökre a Földet. Szélességi fokok, amik keresztben szelik a bolygót, a hosszúsági fokok, amik hosszában. (ez logikus) Északi szélesség, ami az egyenlítőtől északra fekszik, tehát Magyarország ilyen például. A hosszúsági körök pedig a Greenwichtől van számítva a szélességi körökhöz hasonlóan.

Ez az egész abból indul ki, hogy a Föld középpontjából húznak egy vonalat a széléhez, és amekkora szöget bezár az egyenlítővel, akkora lesz a fok. Ugyanígy működik mindkét esetben. (hosszúság és szélesség) Ezek síkban értelmezendők, nem a tényleges középpontból.

2015. okt. 12. 18:19
 3/4 anonim ***** válasza:

Szélességi *kör és hosszúsági *kör a második mondatomban, bocsi.

Amúgy az elsőé érthetőbb, én rosszul fogalmaztam.

(#2)

2015. okt. 12. 18:23
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, leesett! :D
2015. okt. 12. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!