Van két teljesen egyforma fém és vasrúd. Miből tudom megállapítani, hogy melyik-melyik? (nem lehet hozzá használni segédeszközt)
Tessék?
Ugye, az egyik rúd az MÁGNES.
Akkor pedig meg lehet állapítani... gondolkozz el, miben különbözik egy mágnesrúd egy sima vasrúdtól.
Kérdező, ugye tudod, hogy a vas is fém.
Úgyhogy a kérdésed helyesen:
Van egymás mellet két fémrúd. Az egyik vas, a másik nem. Miből tudom megállapítani, hogy melyik melyik?
a. attól, hogy rozsdásodik, és a rozsdája vörös. A legtöbb fém vagy nem oxidálódik, vagy az oxidja fehér
b. sűrűségéről, vas fajsúlya 7,8 más fémé nem annyi
c. mágneses, a kobalt és egyes ötvözetek kivételével a többi nem lesz az, de ha felizzítod, mágnesességét 706 fokon elveszti, más ilyet tutira nem csinál
d. szikraképe jellegzetes
e. összeütöd a kettőt, az egyik a másikon ütési nyomot hagy, ha szikrázik, a vas a lágyabb, ha nem szikrázik, a vas volt a keményebb
és van még kb. ezerféle más mód is.
ahogy előttem leírták valószínű már a kérdést sem jól tetted fel
megpróbálok a tapasztalataim alpján válaszolni valamire aztán vagy ez kell neked vagy nem :)
van egy ilyen trükkös kérdés hogy vagy két teljesen egyforma rúd az egyik mágneses a másik nem és csak ezeket használva kell kitalálnod melyik melyik
a megoldás hogy az egyik rúd végét a másik közepéhez teszed
ha vonzza akkor az a mágnes amelyiknek a végét nyomtad oda
ha nem vonzzák egymást akkor az a mágnes amelyiknek a közepéhez tetted a másik rudat
Megkérdezel egy gyakorlott gépészt, kezébe adva a fémrudakat.
Mert az még szagról, ízről, súlyról, színről, tapintásról is megmondja, melyik a vas, melyik nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!