Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy kövér ember csont sovánnyá...

Egy kövér ember csont sovánnyá fogyna mielőtt éhen halna?

Figyelt kérdés
Egy átlagember ha nem enne semmit (csak vizet inna, nehogy szomjan haljon) akkor az éhhalál előtt elvesztené az összes zsírtartalékát, és az izmai is elvékonyodnának? Mert úgy tudom, hogy a szervezet minden egyes energiatartalékot hasznosít, ha nem jut máshonnan táplálékhoz.
2010. márc. 12. 18:35
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Amúgy bizonyított tény, hogy az éhező szervezet igen gyorsan használja fel zsírraktárait. És nem túl energiaigényes a folyamat, a zsírok lebontását enzimek végzik, de a felhasznált zsírban jóval több energia van, mint amennyi a lebontásához szügséges.
2010. márc. 12. 20:01
 12/16 dellfil ***** válasza:
81%

No figyu: én most kb. ötven kiló vagyok. Az igen rossz (zömmel általam létrehozott) életkörülményeim miatt.

Ha nem kajálok két napig semmit, semmi bajom. Nem csuklok tőle össze. Még csak a munkaképességeim sem csorbulnak számottevően. (nem nehéz fizikai munkáról beszélek, de nem is seg@növesztőröl) Ha hozzájutok, eszméleten mennyiséget befalok, bármi ehetőből. Tizenöt éve így megy ez nálam, tudom, saját bűnöm. (is)

Amit ki akarok ebből hozni az az, hogy aki normálisan táplálkozott nap mint nap és hirtelen kaja nélkül marad, (rideg tartásra kerül) gyorsan kipuszil, mert nem szokott hozzá a szervezete az éhezéshez.

Vagyis: röhej, de a kövér hamarabb éhen veszik, mint a sovány.

Tehát a kövérek nagy része, mielőtt csont sovánnyá fogyna, éhen halna. A soványak nagyobb része, még élne ugyanannyi idő elteltével.

A véleményem igen szubjektívnek látszik. Rendben is van. De nézzetek utána, hogy a gyakorlat mit mutatott, és mit mutat. (sajna így jelen időben is)

A szervezet már a zsírraktárak teljes leépülése előtt is "hozzá nyúl" az izmokhoz. Sajna.

2010. márc. 12. 23:59
 13/16 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem igen, mert pont azért halmozzuk fel a felesleget, hogy elő tudjuk venni, ha nem tudunk mit enni.
2010. márc. 13. 20:48
 14/16 A kérdező kommentje:
Jaja, ez egy elég erős érv, a zsírszövetnek tényleg a tartalékolás a funkciója. Csak abba nem voltam biztos, hogy 0 táplálék esetén is le tudja e bontani a szervezet teljesen.
2010. márc. 13. 21:48
 15/16 anonim ***** válasza:
83%

A kérdés lényege a glükóz anyagcsere, hiszen az agy, csak a glükózból és bizonyos estben ketontestekből képes energiát előállítani és nincsenek raktárai, tehát ezt folyamatosan biztosítani kell a számára.

Éhezés: Legelső periódusban a máj glikogén raktára ürül ki. Ez normál körülmények között éjjeli 6-8 órás alváskor is megtörténik (ezért fontos reggelizni, hogy akiürült glikogént visszapótoljuk!!!). Ha nem történik ez a feltöltés a szervezet elkezd maga glükózt előállítani. Ezt csak a Cori-körben, a májba visszajutó tejsavból, illetve a fehérjék lebontásakor keletkező aminosavakból képes megvalósítani a szervezet. A tejsav, hamar elfogy, így a szervezet elkezdi a zsírraktárakat mobilizálni, és a szabad zsírsavakból elkezd ketontesteket szintetizálni. Ezzel , és az izomfehérjékből származó aminosav felszabadulással képes hosszú hónapokon keresztül biztosítani az életben maradást. Végső esetben képes a szervezet az izmokban tárolt glikogént is felszabadítani, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos.

A kérdésére a válasz: ha elektrolittal megfelelően el van látva valaki és mellette 0 Kcal étrenden van, kvázi nem eszik csak iszik, sokáig kibírja, és az Ön által "kövérnek" nevezett illető, sokkal valószínűbben tovább bírná ezt az állapotot, mint sovány társa. A kérdés bonyolultsága abban rejlik, hogy így, mint "kövér" számos dologra gondolhatunk: kövér, mert alul működik a pajzsmirigye, cukorbeteg, hipofízis tumora van stb. Természetesen ezekben az állapotokban sokkal hamarabb meghalna, mint hogy le tudna "fogyna". Ha valaki jól táplált, erős testalkatú, és van tartalék zsírszövete, akkor sokkal jobban bírja az éhezést, mint egy hasonlóan felépített, de kevesebb tartalékkal (zsírszövettel és izomtömeggel) ellátott egyén.

2010. márc. 18. 15:53
 16/16 anonim válasza:
100%

Érdekeseket írtok... de azért a körülményeket nem fogalmaztad meg kérdező. pl. mennyire kövér? mennyire sovány? Ha valaki nagyon túlsúlyos, akkor el tudom képzelni, hogy hamarabb feladja a szervezete mint pl. egyátlagos.

És az is számít, hogy mit csinál miközben éhen halódik éppen.

A politikai foglyokról (valaki írta előbb) azt gondolom, hogy a stressz, bezártság és egyéb pszichés tényezők is közrejátszanak.

De én is kíváncsi lennék egy "igazi" válaszra :)

2014. nov. 24. 04:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!