Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan tud áthúzni a nagyfeszü...

Hogyan tud áthúzni a nagyfeszültség?

Figyelt kérdés
Azt nem értem, hogy amikor egy ember felmegy a tehervagon tetejére, hogyan húz át a nagyfeszültségű áram az emberre annak ellenére, hogy a felsővezetéktől pl.: 50-100 cm-re van. Úgy tudom a száraz levegő átütési szilárdsága 20-21 kV/cm. Ha párás a levegő akkor is csak pár cm lehet az átütés.

2015. szept. 7. 17:24
 1/5 anonim ***** válasza:
Itt ír róla dolgokat, esetleg érdemes lehet elolvasnod: [link]
2015. szept. 7. 20:08
 2/5 anonim ***** válasza:
62%
Ha jól emlékszem az elektrofizikából tanultakra, az áthúzásra való hajlam függ a vezetékben folyó ampertől is. De régen volt, mikor tanultam...
2015. szept. 7. 21:26
 3/5 anonim ***** válasza:
51%
Amúgy irreális, hogy 100 cm-ről (1m) áthúzna. Akkor a vasúti kocsik földelt tetejébe is folyton csapkodnának az ívek.
2015. szept. 7. 21:29
 4/5 anonim ***** válasza:

Ugyan sokat nem változtat, de nagyobb elektródatávolságokon az átütési szilárdság kisebb. Például 14 cm-nél már nem 20-21 kV/cm, hanem csak 18 körül.

(a 20-21 emlegetésével vigyázni kell, mert igazából a a 30 kV csúcsértékből visszaszámolt szinuszos effektív érték)

2015. szept. 20. 16:59
 5/5 anonim ***** válasza:

Körülbelül néhány centiméternyire kell megközelíteni ahhoz, hogy áthúzzon. Vannak jutubon ilyen videók, ott is kart lendítget a hülye indiai és csak akkor vágja meg, a vonat tetején utazókat nem.

Úgy alakul ki, hogy a csökkenő távolsággal egyre több elektron halad át a levegő atomjai között, majd egy kritikus szintnél lavinaszerűen a levegőatomokról is leszakadnak az elektronok, ionizálódnak és olyan lesz, mintha ott vezeték lenne. Inkább ne próbáld ki.

2015. szept. 21. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!