Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nekem barna hajam van! Ez azt...

Giggity kérdése:

Nekem barna hajam van! Ez azt jelenti hogy bennem MCR1 -es gén van? és ha igen akkor ez egy mutáció?

Figyelt kérdés
egy-két helyen olvastam hogy ez egy mutáció is lehet.igaz ez?

2015. aug. 25. 22:21
 1/3 anonim ***** válasza:

Mármint mihez képest?

A közös ősünk haja fekete volt, tehát ehhez képest igen. Aztán Európában kialakult néhány világosabb változat (először a barna) - na, ez vagy te.

2015. aug. 25. 23:20
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

MC1R gén mindenkinek van, neked is.

A génnek különböző változatai vannak, melyek egymás mutáns verziói. Ezeket allélnak hívjuk.

Az emberiség össességében elég sok MC1R allél van, vagyis elég sok a mutáns változat.

Mindenkinek két allélja van, ami nem feltétleül azonos (homozigótának mondjuk, ha a kettő azonos, heterozigótának, ha nem).

A barna haj többféle allélkombinációból is kijöhet, így nem lehet tudni, hogy neked melyik van, de ki lehet zárni egy párat (például azt a homozigóta recesszívet, amitől vörös lenne a hajad).

2015. aug. 25. 23:21
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! még egy kérdésem van! A barnászöld szem mutáció vagy micsoda?
2015. aug. 27. 15:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!