Kovácsolás, Fém edzése. Milyen módszert ajánlanátok betonvas edzésére?
a betonvasat edzheted te reggelig, abból pengének használható anyag az életben nem lesz. Az ötvözetlen szénacél, abból is a leggyengébb.
Acélt úgy edzünk, hogy redukáló lángban a Curei-pontig (kb. 760 fok) felhevítünk, majd vízben lehűtünk hirtelen, utána egy 250 c fokos lassú utómelegítéssel megeresztjük. Ez 4-5-ször ismétel.
Bocsesz Büdös Nyúl, de a Curie pontig hevíteni nem elég!
Az ausztenites átalakulás véghőmérséklete (A3) fölé kell menni 20 - 50 C°-kal. Van erre egy hasraütős (empirikus) képlet:
t = 920 - 150*C% + 20*Cr% + 30*Mo% - 20*Ni% + 200*V% + W% + delta t
Delta t 20 - 50 C°.
---
A betonvas valóban elfelejthető, igaz akad köztük néhány nagyobb széntartalmú változat, de azokból sem lehet jó kést csinálni.
---
Kérdező, gyakorolj C-45, C-60 acélokkal! Azután próbálkozz meg rugóacéllal!
A 60SM minőségre többen panaszkodtak, hogy rideg, inkább az 50 CrV4-et ajánlom.
A gépi fűrészlapok gyorsacélból készülnek, éltartó, de túl kemény, 60 -64 HRC.
Ha egy ilyen lapból kiköszörülsz egy kést, nem feszegethetsz vele semmit, és nem ejtheted el. Könnyen törik.
Elvileg még egy megeresztéssel (570 -580 °C) vissza lehet venni a keménységét 50 -55 HRC-re. De ahhoz nagyon precíz kemence kell, amivel csak profi hőkezelő műhelyek rendelkeznek.
Vadászkéseket legjobb csapágykéregből kovácsolni. A betonvas azért nem jó, mert hosszban centinként változik az anyaga. Hidegvágót, falvésőt, csavarhúzót szoktunk belőle készíteni, ahol a hosszúsága nem számít, akár harmincszor is le lehet csípni belőle, míg sikerül az edzés. Volt hogy őlyan hidegvágót sikerült edzeni, hogy a 8.8 as acélcsavarokat csorbulás nélkül lehetett vágni vele. De ha nagyon vékonyra lett nyújtva, az edzés nem sikerült.
Az edzés: cseresznyepirosra felhevíteni kb, 8-10 centi hosszan, majd az élét pár centire trafóolajba mártani feketedésig. majd az olajból kivéve figyelni a szilvakék csíkot, mikor az élt megközelíti. mélyen az olajba mártani , teljes lehülésig.
Ezt késnél nem lehet így végrehajtani, mert vékony a penge. De a csapágykéregből kovácsolt kés, az szimla gyorshűtéssel is keményedik. Nagybátyám még patkókovács volt, töle tanultam néhány fogást, de mert nekem, csak vésőre, kalapácsra, fejszére volt eddíg szükségem, nem merültem olyan mélyen a kovács mesterségbe.
Azért említettem a csapágyfémet, mert a külső csapágyfészket egy helyen elvágva, kiegyenesítve, ezután kovácsolva épp késformát lehet belőle kovácsolni. Ha jól formálod, kovácsolod, akkor dobni is pontosan lehet.
A betonacél edzésében nem biztos hogy te hibáztál, lehet hogy az acél anyaga nem volt megfelelő. Egyébbként meg, ha nem figyeled a szilvakék csíkot, a kés éle lehet olyan rideggé válik, hogy használat, élezés közben kipattog.
#6-#8 Válaszadó! Ha nem haragszol, értelmezem a módszeredet a kovácsolásban kevésbé járatosak számára.
Kopott golyóscsapágyak külső gyűrűjéből kovácsolsz kést. Ami nem lebecsülendő anyag, mert kb. 1% karbont, és 1,3 - 1,5% krómot tartalmaz.
Cseresznyepiros izzásig ( 850 - 860°C ) hevíted az acélt. Megfelelő hőmérséklet, ha a hőntartás rövid. ( Hosszabb hőntarásnál, kemencéből alacsonyabb hőmérsékletről edzünk 810-830°C, hogy nehogy törékennyé váljon.)
Csak a kés élét hűtöd olajban, és a "megeresztés saját hővel" nevű trükköt alkalmazod. Azaz, mikor az él elhűlt, egy csíkban megtisztítod, és figyeled a színét. A hő a meleg részről az él felé áramlik, fokozatosan felmelegítve azt.
Az élrészen a fémtiszta csík oxidálódni kezd. A vékony oxidhártya ahogy vastagodik, úgy változik a színe. Először sárga, narancs, bíbor, lila, majd szilvakék lesz. Ekkor lehűtöd, és nem várod meg a kék, búzavirág-kék, szürke szín-futást.
Ezzel a módszerrel az él 52 - 54 HRC keménységre eresztődik vissza.
----
Találtam nektek valamit:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!