Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az üvegházhatás?

Mi az üvegházhatás?

Figyelt kérdés
mi okozza ?
2015. aug. 5. 12:23
 1/7 anonim ***** válasza:
2015. aug. 5. 12:27
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A légkörben bizonyos gázok, elsősorban a széndioxid, visszaverik a felszínről érkező infravörös (hő) sugárzást. Olyasmi ez, mint az átlátszatlan üveg az autókon. Befelé engedi afényt, kifelé nem.

Minél nagyobb a CO2 koncentráció a légkörben, annál nagyobb az üvegház hatás, annál több hősugárzást ver vissza. A csapdába esett hő a légkört melegíti, így az egész bolygó átlaghőmérséklete melegszik. Ez egészen szélsőséges értékeket is elérhet. A Vénusz, amelynek légkörében 96% CO2 van olyan forró (450-500 Celsius), hogy felszínén az ólom is megolvad.

2015. aug. 5. 13:25
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hozzátenném azért, hogy a vízgőz, metán is üvegházgáz, sőt a metán négyszer erősebb üvegházgáz, mint a CO2.

Csak ahhoz, hogy pl. a mi bolygónk élhető hőmérséklet-tartományban legyen, némi üvegházhatásra szükség is van, különben túlságosan kihűlne a Föld. Ez egy, az élet szempontjából kényes egyensúly. A billenése kiválthat olyan hatásokat, amelyek drasztikus klímaváltozáshoz vezetnek. A melegedés irányában például most igen gyanús a helyzet, a régmúltban, a növényi fotoszintézis rohamos elterjedésekor meg éppen ellenkező irányba, jégkorszakba fordult a világ.

2015. aug. 5. 13:32
 4/7 anonim ***** válasza:

Wadmalacnak mindenben igaza van, én csak nem akartam bonyolítani a választ, ezért írtam csak a CO2-t.

Köszönöm a kiegészítést, megy a zöld!

2015. aug. 5. 16:04
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Maga az üvegházhatás nem feltétlen jelenti a Földdel kapcsolatos felmelegedést, és egyebeket, amelyeket az előttem írók leírtak. fel Az üvegházhatás egy jelenség, ami kialakul egy részben, vagy teljesen üveggel körülhatárolt térben, külső napfény hatására. Lehetnek ilyenek például a lakóépületek. Röviden leírva: A napfényből érkező rövidhullámú infravörös sugárzást az üveg átengedi, a hosszú hullámút viszont nem. Az üvegen keresztül áthaladó előbb említett sugárzás a bent lévő tárgyakat felmelegíti. Ezen tárgyak a hőmérsékletüknél fogva hosszú hullámú sugárzást bocsájtanak majd ki, amelyeket az ablaküveg nem enged át, tehát az a hőmennyiség amelyet a tárgyak kibocsátanak, bent marad az épületben. Röviden ennyi. A Föld légkörében is hasonló folyamat zajlik.
2015. aug. 5. 16:42
 6/7 Wadmalac ***** válasza:
#4: reméltem is, hogy nem fog kötözködésnek tűnni, tényleg csak bővíteni akartam. :)
2015. aug. 6. 12:04
 7/7 kornytech válasza:
Az üvegházhatás a légkör hőmegtartó tulajdonsága, az üvegházhatású gázok, mint például a széndioxid, metán, stb. a légkörön átengedik a napsugárzást, de nem engedik ki a földfelszínről érkező hősugárzást. Itt olvashatsz az üvegházhatás fogalmáról és folyamatáról röviden és tömören: [link]
2015. nov. 24. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!