Szukseges viharos idojaras a gombvillamok kialakulasahoz?
Figyelt kérdés
Mostanaban valamiert nagyon elkezdtem felni a gombvillamoktol.Allandoan az ablakot fixirozom, nehogy hirtelen betoppanjon egy, pedig tudom, hpgy ritka jelenseg. Akkor is ezt csinalom, ha nincs vihar. De egyaltalan kell-e vihar a kialakulasukhoz?
(Bocsanat az ekezetek hianya miatt)
2015. júl. 28. 00:29
1/3 anonim válasza:
Hát akkor rossz hírem van, mert úgy tudom, hogy nem kell hozzá feltétlenül vihar. Viszont jó hír hogyha bejön egy nem garantált hogy bajod lesz.
2/3 Wadmalac válasza:
Sok észlelés függött össze viharral, tehát esetleg szükséges hozzá. Viszont jófene tudja, milyen távolságra kell viharnak lennie a létrejöttéhez, lehet, hogy a gömbvillám megjelenik, közben fogalmad sincs az ezt generáló, 150 km-re odébb dúló viharról.
Vagy nincs összefüggés, vagy a vihar jelenléte csak növeli a valószínűségét.
Sajnos igazi tudományos eredményeink nincsenek róla, csak rengeteg esetmegfigyelés. Így tényleg nem nagyon vagyunk előrébb a tippelgetésnél.
3/3 anonim válasza:
Gyerekkoromban láttam egyszer gömbvillámot, akkor vihar volt, a villám belevágott a távvezetékbe (falun voltunk) és egy pillanatra "kiugrott" egy gömbvillám a konnektorból, aztán visszaugrott. Úgyhogy van összefüggés. De a gömbvillám nagyon ritka jelenség, főleg manapság, mikor minden földelve van. Régen, a középkorban gyakrabban látták, volt is neve: matató ménkű. Merthogy ide-oda repkedett, "kereste" a pozitív töltést. Ma már egy pillanat alatt földelődik és eltűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!