Gyilkos meteorok? Mennyi az esélye annak, hogy megyek az utcán és "megöl" egy meteor? (fejbe talál)
Naponta nagyjából 5000t tömegű meteorit érkezik a Földre. Ezek száma 10 milliárd, és 10 billiárd közé tehető. Ezeknek mintegy milliárdod része lehet, ami el is éri a Földfelszínt, és méreténél fogva kárt tudna okozni (ez átlagosan napi 5000 db). A Föld felszíne 510.072.000.000.000 m^2. Egy ember fejének átlagos keresztmetszete 0,07 m^2. Egy ember várható élettartama Magyarországon kb 73 év. Ez kb. 26663 nap. Ez alatt az idő alatt Földre érkezik 133.315.000 db olyan meteorit, ami elvileg megölhet.
A keresett valószínűség:
v=(fejkeresztmetszet/Földfelszín)*meteorok száma
v=(0,07/510.072.000.000.000)*133.315.000=1,8295*10^-8
Megjegyzés:
A meteorok számánál nem vettem figyelembe azt a tényt, miszerint a becsapódás valószínűsége a földrajzi szélességektől is függ, valamint úgy számítottam, mintha a teljes élettartamod alatt szabad ég alatt tartózkodnál, és nem vettem figyelembe azt sem, hogy szárazföld vagy vízfelület felett (mondjuk hajón) tartózkodsz. Becslésen szerint a valószínűség ennél így valójában kisebb (1-4 nagyságrenddel), de a nem számított értékekkel könnyedén módosíthatjuk a kapott eredményt ;)
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!