Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 2010-02-28 23:30 a meteorról...

2010-02-28 23:30 a meteorról senki sem tudott előre?

Figyelt kérdés
Hogy lehet hogy nem tudták előre hogy közelít egy meteor? És hogy hová csapódik be? Mindig mindenről utólag értesül mindenki. ezek szerint ha egy óriási meteor közelítene észre sem venné senki (NASA) csak becsapódna és kampec. Mi van a fejlett technikával nincs semmi megfigyelő rendszer? Vélemény?
2010. márc. 4. 10:29
 1/7 anonim ***** válasza:

Szerintem olyan sok meteor van, hogy nem lehet az összeset figyelni. Főleg a kicsiket. A kicsik ráadásul annyira kicsik, hogy arányukba szerintem nem láthatók. Mondjuk pl. egy golflabda nagysága.

Egyébként a potenciálisan veszélyeseket, nagyobbakat figyelik. Tudom, jártam csillagászat órára. Ott azt is elmondták, hogy a nap másik oldaláról érkezőket, illetve egy bizonyos szögbe levőket nem tudják megfigyelni, mert elvakítja a nap. Próbálnak arra is valami technikát kifejleszteni, hogy ezt kiküszöböljék.

De nem olyan egyszerű azért a csillagászat.

2010. márc. 4. 10:55
 2/7 anonim ***** válasza:

Ez a meteor olyan apró volt, hogy nincs az a müszer ami észreveszi. Mellesleg el sem érte a felszínt, nemhogy még kárt is okozott volna, uh felesleges aggódni.

Egyébként a NASA jelenlegi aszteroidafigyelö programjára köztudottan nincs elég pénz, ezért még az esetlegesen veszélyes meteorokat sem tudja mindet elörejelezni.

2010. márc. 4. 10:56
 3/7 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat! nem vagyok otthon csillagászatban, de emlékszem régen mikor kicsi volta láttam egy üstököst és ha előre tudtam volna tuti hogy kinn álltam volna és vártam volna ezt is. nem mindennapi látvány egy meteor se. szép volt a napfogyatkozás is.
2010. márc. 4. 11:17
 4/7 anonim ***** válasza:
Lehet nem is meteor volt!
2010. márc. 4. 11:55
 5/7 anonim ***** válasza:
Amúgy: honnan tudod, hogy nem tudta senki előre? Azért, mert téged nem értesítettek külön? Vagy mert nem szóltak az összes bulvárlapnak- hírműsornak?
2010. márc. 4. 11:57
 6/7 anonim ***** válasza:

"ezek szerint ha egy óriási meteor közelítene észre sem venné senki (NASA) csak becsapódna és kampec."

Itt hagytam abba az olvasást, de már a címből előre tudtam, hogy ez lesz, úgyhogy kár volt idáig is olvasni. Agyat azt nem adtan a netkapcsolat mellé, mi?

2010. márc. 4. 12:28
 7/7 anonim ***** válasza:

A technikának vannak korlátai. És valljuk meg, ez az ominózus eset nem olyan komoly hogy számolni kellene vele. A Földre potenciálisan veszélyes objektumokat persze célszerű lenne mindet ismerni, és el is követnek mindent a lehetőségekhez képest. A baj az hogy ezek jobbára relatíve kisméretű sziklák, vasdarabok. A kis méret kis láthatóságot ad, nem egyszerű észrevenni. Ez az egyik dolog, a másik, hogy a pontos pályaelem-számításokhoz sok paramétert, és azokat meglehetős pontossággal kell(ene) ismerni, avagy régebb óta ismerni és az alapján számolgatni. Nem tudom mennyire közismert, de a bolygók esetében is nehéz 500 millió éves tartománynál nagyobbra pontos pályaelemeket, stabilitást számolni, pedig ha valamit, azokat azért elég nagy pontossággal ismerjük. Egy felénk repülő kis testet, a relatíve pici elmozdulása miatt is nehéz felismerni, de nem is szükséges. Még egy a vasárnapi meteornál (1-3 méteres lehetett) nagyobb is aligha fog komoly károkat okozni (Pl az arizónai meteorkrátert is egy kb 10-30 méteres becsapódó test okozta). Persze, ha lakott területre hullana, azért volna károkozás bőven, de valljuk meg ez "csak" lokális katasztrófa (lenne). Egy autónyi, vagy picit nagyobb test komoly gondot nem okozna (bár kinek mi a "komoly" ...), és azért már ezeket is elég jól "észre vesszük" (lásd 2004FU162, kb. 6 méteres). A nagyobbak meg szinte biztosan nem tudnak felfedezetlenül maradni a közeledés fázisában sem. Amik még ezeknél is nagyobbak (kilométeres nagyságrendűek), jobbára ismertek, és folyamatosan figyelemmel kísérik a pályájukat, és folyamatosan figyelembe veszik a változásokat is, amit esetlegesen elszenvednek egy-egy megközelítés alkalmával.

Akit kicsit bővebben érdekel a dolog (és tud angolul), látogasson el ide:

[link]

Gyönyörűen látszik, hogy azért "dolgoznak" a fiúk, és nagyjából az is, hogy nincs igazán miért aggódni jelenleg.

maci

2010. márc. 4. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!