Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan kell kiszámítani?

Hogyan kell kiszámítani?

Figyelt kérdés

Van két tömör, eltérő nagyságú, érintkező vasgolyó az űrben, a gravitáció 2.50 N erővel nyomja össze őket.

Az össztömegük 4624 tonna. Mekkora a sugaruk?

2015. jún. 12. 18:50
 1/8 anonim ***** válasza:

Fel kell írni a tömegüket, ami ugye ρ*V, fel kell írni Newton gravitációról szóló törvényét, és még azt is tudod, hogy mennyi a tömegük összege. Ha minden igaz 4 ismeretlened (a két sugár és a két tömeg) lesz és 4 egyenleted. Úgy kell kiszámolni, hogy ezt az egyenletrendszert megoldod.

Hol akadsz el?

2015. jún. 12. 19:24
 2/8 A kérdező kommentje:

Nekem csak 2 ismeretlen van, r és R, vagy d és D, de ezek 2. és 3. hatványon.

A Wolfram megoldja, ki is jön egy "szép" eredmény, csak azt nem tudom hogyan?

[link]

2015. jún. 12. 23:44
 3/8 anonim ***** válasza:
Persze hogy megoldja, két síkgörbe metszéspontjáról van szó, amely egyértelmű, megfelelő feltételek mellett. Csináltatok ilyet matekon, pl. kör meg parabola metszéspontját, stb.
2015. jún. 13. 00:34
 4/8 anonim ***** válasza:

Én úgy nézem, hogy numerikusan oldja meg, és az az igazság, hogy nem numerikusan nincs ötletem, hogyan kéne csinálni.

Szóval ez tényleg nem könnyű feladat. Milyen órán kaptad, és mit vettetek a környékén? (Ez lehet, hogy sokat segítene…)

De ha valaki leírja a megoldást, azt sem bánom.

2015. jún. 13. 00:52
 5/8 anonim ***** válasza:
Majd ránézek még. Ha mást nem numerikus módon (vagy más ravaszsággal) megoldható.
2015. jún. 13. 01:03
 6/8 anonim ***** válasza:

Azok kedvéért, akik nem szeretik a fizikát. Egy

(x + köbgyök(A – x^3))^2 = B*x^3*(A – x^3)

típusú egyenletet kell megoldani, ahol A = 140,62 m^3 és B = 0,028801 m^(–4).

A kérdező Wolframos linkjéről leolvasható adatokkal számolva, azaz az össztömeg N = 4624 t, a vas sűrűsége ρ = 7850 kg/m^3, γ = 6,67*10^(-11) N*m^2/kg^2 és F = 2,504 N. (Oké, tudom, csak három tizedesjegyre voltak adva az adatok, én meg öt tizedesjegyre számoltam, de ez egy részletszámítás, és ne halmozzuk a hibákat, hanem élvezzük a halmazokat…)

És ugye az

F = γ*m*M/(r + R)^2,

m = 4/3*π*ρ*r^3,

M = 4/3*π*ρ*R^3,

m + M = N

egyenletrendszer r és R megoldása érdekel, ebből jön ki, hogy A = 3*N/(4*π*ρ) és B = (4/3*π*ρ)^2*γ/F, r helyére pedig x-et írtam (de ugyanígy lehetne R helyére is írni).

Fizikailag a fenti egyenletre két megoldást várunk, ugye az egyik az R lesz, a másik az r.

Szerintem ez ronda, és csak numerikusan lehet vele kezdeni valamit. A közelítő gyököket a Wolfram már megmondta.

2015. jún. 13. 01:47
 7/8 anonim ***** válasza:
Ja, és x pozitív valós szám (csak a teljesség kedvéért). Vagy ha valaki nem igazodik ki azon, hogy a fizikusok különböző dolgokat jelölnek azonos betűkkel: x ∈ R^+.
2015. jún. 13. 01:58
 8/8 anonim ***** válasza:
Ezt tényleg nem lehet analitikusan megoldani. Sőt még elhanyagolások sem tehetők sajnos az egyenletben. Csak numerikusan oldható meg.
2015. jún. 14. 06:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!