A hó színe, valójában fekete?
Nagyon régen olvastam ezt Élet és Tudomány c. folyóiratban '80-s években.
Sajnos nem találom már ezt a kiadványt. Sokáig megvolt, de hiába keresem.
És nem viccnek szántam a kérdést!
Az egykristályos (szabályos kristályráccsal rendelkező) jég valójában színtelen, átlátszó. A hóban apró jégkristályok vannak amelyek a fényt erősen szórják.
A sokszoros szórás hatására a hó felülete erősen visszaveri a fényt. A visszaverődés diffúz ezért látjuk fehérnek.
De feketének semmiféleképpen nem nevezném.
Miért az ablaküveg fekete?
A finom szemcséjű só fekete?
Köszi szépen a precíz válaszokat! (Y)
Természetesen, sem az ablaküveg, sem a só nem fekete, és a fekete szín elnyeli a fényt, abból semmit nem bocsát ki.
Sokszor foglalkoztatott, már ez a gondolat, hogy hogyan lehet tényként leírni, azt h fekete.
Ki "tévedett"? Esetleg a cikk írója, vagy aki felülvizsgálta a cikket annak idején.
Ha tehetném, elmennék az Országos Széchényi Könyvtárba és megkeresném azt a folyóiratot.
Nagyon kíváncsi lennék a cikkre,
Szép napot!
Valahogy úgy magyarázták, hogy a jégkristályok magukba zárják a sok szennyeződést és "elszíneződnek".
Amiről mindenki azt hiszi, hogy fehér, pedig valójában fekete, az a jegesmedve. :D
Persze nem a szőre. Meg kell szegényt borotválni, hogy látsszon.
Köszi szépen 09:00-s válaszoló!
Ezt sem tudtam!
Azt gondolná az ember, hogy a jegesmedve bőre fehér, hiszen a "szőre" is az. Azt tudtam, hogy a szőre üreges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!