Valaki tud bizonyított fizikai magyarázatot adni erre a lenti jelenségre?
Amikor 2db hajlított drótot (vagy bicikli küllőt) fogok a kezemben, viszonylag szabad mozgási teret hagyva neki, akkor miért mozdul el ez a drót/küllő, ha egy vödör víz fölött megyek át?
Tehát a víztömegnek milyen hatása van egy meghajlított vasdarabra?
Semmilyen.
Te mozgatod, esetleg öntudatlanul. De ezt már többen kimérték, fölösleges találgatni.
Csinálj vak kísérletet.
Bekötött szemmel válaszd ki öt vödörből hogy melyik van tele vízzel.
#2, szigula
A 'gond' csak annyi, hogy így is működik...
Ráadásul még régen édesapám egy kifejezetten vízszegény nagy (több ezer négyzetméretes) portán ezt eljátszotta, és ahol a hajlított vasdarabok "elmozdultak", ott pár nappal később a kútfúrók valóban találtak vizet...
A kérdés arra vonatkozik lényegében, hogy van-e erre valami tudományosabb kísérlet, cikk, vagy valami.
Mivel a dolog nem kérdéses, hogy működik, csak azt nem tudom, hogy ennek mi a tudományos, fizikai háttere/magyarázata. :)
Kb. mintha azt kérdezném, hogy mi miatt esik lefelé egy leejtett alma...
Nyilvánvaló, hogy a gravitációról van szó, ami a hatalmas tömegű föld tömegvonzása miatt van.
Na mármost ez is nyilvánvalóan minden esetben működik, a kérdés csak annyi, hogy miért, és hogyan? :)
Van kísérlet erre.
Egyértelműen az ember mozgatja ilyenkor az eszközt (mindegy, hogy az mi) és az öntudatlan elvárások alapján.
A talajvíz szintje pedig nagyjából egyenletes. Egy telken, ha leásol - kb. azonos mélységben lesz mindenütt a víz.
Azt ugye tudod, hogy egy kísérlet nem kísérlet?
Az ilyen "én is csináltam egyszer, és bejött" módszer semmit sem jelent.
Tudsz erre valamilyen linket adni?
Esetleg valami normális , komoly kísérletet/magyarázatot?
Mert enélkül amit mondasz, az se vehető "komolyabban", mint amit én állítok tapasztalatok alapján.
Nem 1 kísérletről beszéltem. Ha pedig mindegyik kísérlet alkalmával (csukott szemmel) "véletlenül pont jókor" én befolyásoltam a mérést, akkor pedig veszek egy lottót, mert nem kérdéses hogy nyerni fogok...
Tehát amíg nem tudod alátámasztani érdemi kísérletekkel, állításokkal amit mondasz, addig semmivel nem komolyan vehetőbb a te állításod, mint az enyém. :)
(én lennék a legboldogabb, ha vagy egyik, vagy másik irányban BIZONYÍTÉKOT látnék, bár ilyennel te sem tudsz szolgálni szerintem... ;) :)
Ráadásul:
" Egy telken, ha leásol - kb. azonos mélységben lesz mindenütt a víz. "
Ilyet hangosan ne mondj, mert kinevetnek a hozzá értő emberek... :)
Ezt a mérést megelőzően a kútfúrók 4-5 különböző helyen végeztek próbafúrásokat (kb. azonos mélységben), és sehol nem találtak vizet.
Majd miután faterom mondta, hogy hol próbálkozzanak 2 nappal később, "véletlenül" ott ugyanolyan mélyre fúrva már volt víz.
Nyilván biztos "véletlen" ez is a te 'magyarázatod' alapján...
Bár ha egyáltalán magyarázatnak lehet nevezni egy olyan ember véleményét, aki szerint: "egy telken bárhol ásol le, mindenütt ugyanolyan mélységben mindenhol víz lesz" ... :)
(csak azt érteném, hogy miért szólnak olyanok hozzá egy kérdéshez, amihez semmi közük nincsen, ezáltal az érvelésük is alaptalan ?!? )
Hogy a kísérlet pontos legyen vagy takart szemmel kéne végrehajtani a kísérletet, úgy, hogy a kísérletet végző ne tudja, hogy van-e előtte vizesvödör vagy sem (sőt a vödör létéről sem kell tudnia).
A másik lehetőség az emberi tényező teljes kiiktatása: egy jól csapágyazott tengelybe kell befogatni a pálca tömegközéppontját és alárakni a vizesvödört. A tengely elmozdulását egy, a tengelyre rögzített tükörrel és lézermutatóval lehetne nyomon követni.
Hogy a kettős vakteszt is meglegyen, a vödör elhelyezését egy, a kísérletről semmit nem tudó (tehát ő nem látja a berendezést) személlyel kell elvégezni, akinek csak annyi a feladata, hogy nézze meg egy falra rajzolt skálán egy lézerpontot, jegyezze meg a helyzetét, majd rakjon le a földre egy adott helyre egy vödör vizet, lépjen el tőle és nézze meg, változott-e a skálán a lézerpont helyzete.
Szóval hevenyészetten így: [link]
Nem mellesleg kedves kérdező a "varázsvesszőt" vagy "lengyel botot" többször tesztelték már - például az alábbi műsorban is:
Aminek köze van ehhez, az pedig az Eötvös-inga:
csak az nem egy vödör víz kimutatására alkalmas, és nem csak egy sima drótból áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!