A mensa próba IQ tesztnek mennyi köze van az igazihoz?
Egyrészt minden tesztnek van egy célcsoportja. A próbateszt sokkal jobban az áltaghoz közel mér jó. A hivatalos teszt meg nagyon a Mensa szint környékére van kihegyezve. Mondjuk úgy, a Mensa szint környékén a hivatalos tesz némileg pontosabban mér.
Másrészt a próbateszt nem ugyanazt méri, mint a hivatalos tesz. A hivatalos teszt kimondottan a logikai intelligenciát méri, így nem tartalmaz olyan elemeket, amelyekhez más képesség is kell, nincsenek szóbeli, számokat tartalmazó feladatok, mert ezt egy diszlexiás, vagy egy analfabéta nehezebben oldaná meg, pedig a logikai intelligenciája lehet, hogy ugyanolyan jó. Persze ez lehet erénye is, hibája is a tesztnek, mert hát a hétköznapi életben sem kizárólag a logikai intelligencia a fontos.
Mindenesetre ha maximumot hoztál a próbateszten, akkor elsőnek tudok ajánlani egy másik tesztet, ami sokkal jobban hasonlít a hivatalos tesztre, és ahogy látom elég pontosan mér, bár az életkort nem veszi figyelembe. Ezt a tesztet a dán Mensa készítette: [link]
Ha itt is jó eredményt érsz el, akkor jó eséllyel a hivatalos teszten is jó eredményt fogsz elérni.
Én az igazi MENSA teszten 7%-kal produkáltam alacsonyabb pontszámot, mint a netes próbán.
Ez az eltérés szerintem belefér a rövidsége illetve akár a pillanatnyi szellemi állapotom hullámzásába (álmosság, fáradtság, fronthatás stb.).
Persze egy mintavételezés nem statisztikai alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!