Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Magyarul miért Náza a NASA?

Magyarul miért Náza a NASA?

Figyelt kérdés
A kérdés, hogy milyen szabály alapján lett az angol S (sz) hangból magyar Z

2015. febr. 13. 11:18
1 2
 1/11 Vree ***** válasza:
mert a násza olyan oroszosan hangzik.
2015. febr. 13. 11:24
 2/11 anonim ***** válasza:
21%
Mert angol rövidítést angolul ejtünk ki, nincs benne semmi magyar. Az USA-ra sem mondjuk azt, hogy Usza, a UK-re, hogy Úká, s az IBM-re sem, hogy Íbéemm.
2015. febr. 13. 11:29
 3/11 A kérdező kommentje:

2.

Nem vitatom, amit írsz. Nem is erről van szó.

De azt figyelmedbe ajánlom, hogy a NASA angol kiejtése nem Náza, ahogy te implikáltad a példáiddal.

2015. febr. 13. 11:30
 4/11 2xSü ***** válasza:
78%

Szerintem csak arról van szó, hogy a két magánhangzó között egy zöngétlen hang van, így hajlamos zöngésedni. Valószínű valahol egyszer így hangzott el, és innen vált úgymond divattá így ejteni.

Mondjuk az idegen nyelvű mozaikszavak kiejtése amúgy is kaotikus. Hol átvesszük a külföldi hangzást (FBI, CIA, IBM, GDP), hol meg inkább magyarul ejtjük ki (VGA, HDMI, CPU).

2015. febr. 13. 12:26
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

"a UK-re, hogy Úká, s az IBM-re sem, hogy Íbéemm."

Pedig én így szoktam őket mondani :D

Szerintem a NASA azért Náza, mert így ivódott bele a köztudatba. Az USA pedig szintén ugyanezért usa, és nem pedig jueszéj. Ha angolosan mondjuk, ha nem, azért mondjuk úgy ahogy, mert így szoktuk meg.

2015. febr. 13. 13:08
 6/11 anonim ***** válasza:
És azért szoktuk meg így, mert már a kezdetekkor ezek a kiejtések terjedtek el, így mondták a tévében is.
2015. febr. 13. 13:09
 7/11 anonim ***** válasza:

Szerintem ez attól függ, hogy melyiket a kényelmesebb kiejteni; ha az eredeti nyelv szerinti kiejtés az egyszerűbb, akkor az meghonosodik, ezért mondjuk a NASA-t "názá"-nak, és nem "nasá"-nak, "naszá"-nak, "enéjeszéj"-nek vagy "enaesa"-nak (szerintem érződik, hogy egyik kimondása idétlenebbül hangzik, mint a másiké).

Ugyanezen oknál fogva az USA "usa". Pont.

De arra is tudunk példát mondani, hogy csak azért mondjuk úgy, mert az egyszerűen jobban hangzik: HBO, ezt úgy ejtjük, hogy "éjdzsbíó" (bár szerintem sokan nem tudják, hogy azért, mert az angolban ezt a három betűt így ejtik), a "hábéó" meg olyan esetlen.

2015. febr. 13. 13:20
 8/11 anonim ***** válasza:
2xSü tuképpen megadta a választ, de nem a két magánhangzó a lényeg, hanem hogy mindkettőt á-nak ejtjük, és az viszont az angol kiejtés követése. És két hosszú magánhangzó között már valóban hajlamos zöngésedni a magyar zöngétlen mássalhangzó.
2015. febr. 13. 15:48
 9/11 anonim ***** válasza:
0%
A z a zöngésedés miatt van, mivel az sz két zöngés hang (magánhangzók) közé került.
2015. febr. 13. 17:04
 10/11 anonim ***** válasza:
2015. febr. 14. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!