Ma reggel forróitalt ittam egy porcelán bögréből és a következőt figyeltem meg. Ahogy abba hagytam az ital kevergetését és kocogtattam a kanállal a csésze alját egyre magasabb hangon kopogott. Ez miért van?
Ez kérdés nem ismeretlen a tudományt művelők körében.
A neten található irodalom szerint sokan elemezték ezt a jelenséget.Jó kis diákkutatási téma lehetne.
Abban megegyeztek az eredmények hogy a hangot a vízoszlop magassága adja mert a kialakuló alap módus rezonanciája adja.
A hangfrekvencia változás hátterében a következő dolgok állnak.
- A kavarás során az örvény miatt a vízoszlop középen rövidebb lesz.
- A kavarás során buborékok keletkeznek a folyadékban amik befolyásolják a rugalmassági moduluszt és a sűrűséget és így a hangsebességet.
- A kavarás során felkevert szilárd szemcsék (cukor,rost,tejpor) befolyásolják a rugalmassági modulusz és a sűrűséget és így a hangsebességet a folyadékban.
- Amikor a kavarásnak vége a már említett szilárd szemcsék leülepednek a pohár aljára így némileg hangszigetelést nyújtanak a pohár és a folyadék között ami ahhoz vezet hogy egyéb módusok felerősödnek az alap módushoz képest.
A kérdés eldöntéshez alapos vizsgálat kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!