Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ma reggel forróitalt ittam...

Ma reggel forróitalt ittam egy porcelán bögréből és a következőt figyeltem meg. Ahogy abba hagytam az ital kevergetését és kocogtattam a kanállal a csésze alját egyre magasabb hangon kopogott. Ez miért van?

Figyelt kérdés
2014. dec. 26. 06:09
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Ez kérdés nem ismeretlen a tudományt művelők körében.

A neten található irodalom szerint sokan elemezték ezt a jelenséget.Jó kis diákkutatási téma lehetne.

Abban megegyeztek az eredmények hogy a hangot a vízoszlop magassága adja mert a kialakuló alap módus rezonanciája adja.

A hangfrekvencia változás hátterében a következő dolgok állnak.

- A kavarás során az örvény miatt a vízoszlop középen rövidebb lesz.

- A kavarás során buborékok keletkeznek a folyadékban amik befolyásolják a rugalmassági moduluszt és a sűrűséget és így a hangsebességet.

- A kavarás során felkevert szilárd szemcsék (cukor,rost,tejpor) befolyásolják a rugalmassági modulusz és a sűrűséget és így a hangsebességet a folyadékban.

- Amikor a kavarásnak vége a már említett szilárd szemcsék leülepednek a pohár aljára így némileg hangszigetelést nyújtanak a pohár és a folyadék között ami ahhoz vezet hogy egyéb módusok felerősödnek az alap módushoz képest.

A kérdés eldöntéshez alapos vizsgálat kellene.

2014. dec. 26. 13:30
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ment a + :)
2014. dec. 26. 22:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!