Hát, szerintem az ötöt kár is megpróbálni.
A négy még fogjuk rá.
Képzelj el egy 3D-s kockát. Minden sarkából kiindul három egymásra merőleges él. A 4D-s kockánál van egy negyedik, a másik 3-ra merőleges él.
Persze 3D-ben ezt sem tudod vizualizálni, csak némi csalással.
Matematikailag leírható (viszonylagosan könnyen) de szerintem elképzelni lehetetlen.
Őszintén, én azt sem tudom elképzelni, milyen lehet egy 2D-s térben lenni - minden érzékszervem 3D teret képes csak érzékelni :)
Eléggé elterjedt "szokás", de én nem érzem helyes dolognak az időt vagy egyéb paramétert a dimenziókhoz sorolni.
A térdimenziók közt 3 dimenzió felett is egyértelmű a geometriai kapcsolat, teljesen felcserélhetőek egymás közt, ezt pl. az időről NAGYON nem lehet elmondani.
Akár hiszed, akár nem az ember két dimenzióban lát. Egyszerre tudjuk látni egy kétdimenziós tárgy minden pontját. Ahhoz, hogy egy hiperkockát el tudjunk képzelni, 3D-s látás kellene, azaz egy háromdimenziós tárgynak kéne minden pontját látnunk.
De egy 3D-s vetületet azért tudunk csinálni egy hiperkockáról, ez olyan, mint amikor egy papírra lerajzolunk egy kockát.
Ki is tudjuk teríteni 3D-be, úgy mint egy kockát 2D-be. Ez így néz ki: [link]
Egy hiperkockának 16 csúcsa (0D), 32 éle (1D), 24 oldala (2D) és 8 cellája (3D) van.
Egy 4D-s hipertérben 4 egymásra merőleges egyenest tudsz állítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!