Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy kell elképzelni egy 4,5...

Hogy kell elképzelni egy 4,5 stb dimenziós teret?

Figyelt kérdés

2014. nov. 4. 03:17
 1/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hát, szerintem az ötöt kár is megpróbálni.

A négy még fogjuk rá.

Képzelj el egy 3D-s kockát. Minden sarkából kiindul három egymásra merőleges él. A 4D-s kockánál van egy negyedik, a másik 3-ra merőleges él.

Persze 3D-ben ezt sem tudod vizualizálni, csak némi csalással.

[link]

2014. nov. 4. 07:21
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy a vicc mondja, képzeld el az n-dimenziós teret és legyen n=4.
2014. nov. 4. 08:52
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Matematikailag leírható (viszonylagosan könnyen) de szerintem elképzelni lehetetlen.

Őszintén, én azt sem tudom elképzelni, milyen lehet egy 2D-s térben lenni - minden érzékszervem 3D teret képes csak érzékelni :)

2014. nov. 4. 09:20
 4/8 Tengor ***** válasza:
100%
Mint, amikor Mézga Aladár a Lepénybolygón :D
2014. nov. 4. 10:42
 5/8 anonim ***** válasza:
Kiindulhatsz pl a 3 dimenzios terbol, amit ismersz, aztan hozzaadsz meg egy-ket valtozot. Legyen mondjuk ido. Akkor egy 4 dimenzios kocka az egy 3 dimenzios kocka delutan 4-tol 5-ig (ha egy orat veszunk egysegnek). 5. dimenzionak meg mondjuk adjon ki a kocka hangot. Akkor az 5 dimenzios kockad az az 1x1x1 m-es kocka, ami delutan 4-tol 5-ig egyhelyben all es olyan hangot ad ki, amit a nagymamad pont egy meterre a kockatol hall meg. Kitalalhatsz meg hozza mindenfele hulyeseget, az a lenyeg, hogy az uj valtozod fuggetlen legyen a regiektol es ertelmes legyen valos szammal szorozni.
2014. nov. 4. 16:24
 6/8 anonim ***** válasza:
Akarom mondani delutan 4-tol 5-ig azon a helyen ad ki ilyen hangot. Fel 6-kor vagy mucsarocsogen lehet, hogy egesz kozel kell hajolnia a nagymamanak.
2014. nov. 4. 16:59
 7/8 Wadmalac ***** válasza:

Eléggé elterjedt "szokás", de én nem érzem helyes dolognak az időt vagy egyéb paramétert a dimenziókhoz sorolni.

A térdimenziók közt 3 dimenzió felett is egyértelmű a geometriai kapcsolat, teljesen felcserélhetőek egymás közt, ezt pl. az időről NAGYON nem lehet elmondani.

2014. nov. 5. 13:32
 8/8 anonim válasza:

Akár hiszed, akár nem az ember két dimenzióban lát. Egyszerre tudjuk látni egy kétdimenziós tárgy minden pontját. Ahhoz, hogy egy hiperkockát el tudjunk képzelni, 3D-s látás kellene, azaz egy háromdimenziós tárgynak kéne minden pontját látnunk.

De egy 3D-s vetületet azért tudunk csinálni egy hiperkockáról, ez olyan, mint amikor egy papírra lerajzolunk egy kockát.

Ki is tudjuk teríteni 3D-be, úgy mint egy kockát 2D-be. Ez így néz ki: [link]

Egy hiperkockának 16 csúcsa (0D), 32 éle (1D), 24 oldala (2D) és 8 cellája (3D) van.

Egy 4D-s hipertérben 4 egymásra merőleges egyenest tudsz állítani.

2014. dec. 4. 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!