Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Honnan ered a "kiköpött" szavunk?

Honnan ered a "kiköpött" szavunk?

Figyelt kérdés
2010. jan. 26. 19:17
 1/5 anonim ***** válasza:

Ezt hogyan érted? A köp ige igekötős, múlt idejű (avagy befejezett melleknévi igeneves) alakja.

A köp szó Dr Tóth Alfréd etimológiai szótára szerint sumér eredetű szavunk.

2010. jan. 27. 15:55
 2/5 A kérdező kommentje:

"Ez a fiú kiköpött édesapja"

Így értem. Miért szoktuk ezt mondani?

2010. jan. 27. 16:25
 3/5 anonim ***** válasza:
Hát ezt nem tudom megmondani, de úgy sejtem, hogy semmi köze a köpés mai értelméhez. Abban biztos vagyok, hogy a "kiköppent" ige párszáz éve még felhörpint, megiszik értelemben leledzett. A kies és a kietlen szó értelme felcserélődött. Számos szó változott az idők során (ld. például Halotti beszéd: szümtükhel = szemetekkel). Lehet, hogy a kiköpött is valami más magánhangzóval létezett valaha, és volt oka, hogy pont azt jelentse, hogy azonos.
2010. jan. 28. 00:10
 4/5 anonim ***** válasza:

Eredete a görög mitológiához kapcsolódik.

Kronosz és Rhea fia. Zeusz, Hadész, Héra, Démétér és Hesztia testvére.

Mivel Kronosz letaszította apját, Uranoszt az égből, sőt meg is csonkította, ő maga is félt saját gyermekeitől, ezért születésük után rögtön lenyelte őket.

Poszeidón a negyedik gyermek volt, amikor Kronosz végül Zeusz kényszerére visszaöklendezte őket, másodikként jött elő.

Így bár fiatalabb leánytestvéreinél és mindkét fiútestvérénél idősebb, a második születés után megfordult a sorrend, fiatalabb lett két fiútestvérénél és idősebb a leányoknál.

wikipedia

2013. okt. 30. 09:17
 5/5 anonim ***** válasza:
Természetesen, egyszerűen értendő átvitt értelemben.A nép régebben finomabban fogalmazott:kiköpött= az apja lövelte (köpte)ki.Ennek mi köze lehet a görög mitológiához? ugyan, magyar mondés.
2013. okt. 30. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!