Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Menyi az eddig elért max....

Trafó1 kérdése:

Menyi az eddig elért max. Frekvencia?

Figyelt kérdés

Az elektromos hullámok frekvenciájának alsó határa 0. ugyebár negatív frekvencia nem létezik.

Menyi az eddig ember által elért/generált maximális frekvencia és menyi a mért max. frekvencia?

Menyi lehet a felső határ és ebbe beleértem a fényt, röntgen és egyéb hullámokat is.

Va - e erről tudományos anyag , cikk amit el lehetne olvasni?

2014. okt. 29. 07:26
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A rezgőkörrel előállított e.m. hullámoknál az eddig elért maximum olyan 300Ghz körül van. Az ennél nagyobb frekvencia már a hagyományos rezgőkörrel nem valósítható meg.A következő sáv a terrahertz-es tartomány ahol az osszcillátor egy femtosecond-os impulus lézer. (0.3-3 terrahertz. Speciális összetevőket kíván és persze méregdrága. A következő sáv már a távoli infravörös amit már egy 30 Celsius fokos test is kibocsát.
2014. okt. 29. 08:06
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm ez korrekt válasz.

Mit tudsz, menyi az eddíg ismert legnagyobb frekvencia?

2014. okt. 29. 08:35
 3/6 A kérdező kommentje:

Találtam még anyagot:

[link]

Eszerint a gamma a legnagyobb??

Nincs már nagyobb???

2014. okt. 29. 08:43
 4/6 Wadmalac ***** válasza:
100%
Szerintem (de ez abszolút csak vélemény, javítson ki, aki járatosabb) azért nincs tovább, mert ott már a hullámhossz besétál a Planck-hossz környékére, ahol már kezelhetetlen a téma, fizikálisan nem létezhetnek ilyen nagyságú hullámhosszok.
2014. okt. 29. 11:24
 5/6 A kérdező kommentje:
A hullámhossz kérdése megint csak elgondolkoztató, bár szerintem hullámhossz nélkül is van rezgés tehát frekvencia, viszont lehet ekkor már nem nevezhető sugárzásnak?????
2014. okt. 29. 19:43
 6/6 anonim ***** válasza:

Hullámhossz nélkül nincs frekvencia, hiszen a hullámhossz az a frekvencia reciproka.

Nem tudom, hogy mekkora a maximális frekvencia EMH-ok esetében, de elméletben ha univerzumunk összes létező anyagát és energiáját (fotonját) egyetlen fotonba tudnánk sűríteni, akkor az lenne az univerzumunkban elérhető legnagyobb frekvenciájú foton. Ennél nagyobbat még elméletben sem lehetne további anyag/energia nélkül kreálni.

Egyes elméletek szerint univerzumunk születését megelőzően egy ilyen iszonyatosan nagy frekvenciájú EMH "csapódott be valamibe" (talán egy fekete lyukba), amelyben elnyelődve aztán olyan energiamennyiséget közölt vele, hogy az már le tudta győzni saját gravitációját, és az így felszabaduló együttes energiájuk egy komplett univerzum megszületését eredményezte: a miénket, amelyben létezünk, élünk.

2014. okt. 29. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!