Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Földön keresztülfúrt lyuk?

Földön keresztülfúrt lyuk?

Figyelt kérdés
Hello! Az lenne a kérdésem, ha a földön keresztülfúrnánk egy hőálló lyukat, akkor ha valaki beleugrana, akkor a közepén megállna, vagy a lyuk falának csapódna? Esetleg átérne?
2014. okt. 9. 16:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Többször volt már a kérdés!
2014. okt. 9. 16:17
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
itt elég jól és értelmesen kitárgyaltuk: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
2014. okt. 9. 16:27
 3/13 A kérdező kommentje:
Köszi szépen! Bocs az újabb posztért, de ahogy én fogalmaztam meg, úgy nem talátam GYK-s oldalt! Köszi mégegyszer!
2014. okt. 9. 17:53
 4/13 anonim ***** válasza:
Ötletes kérdés :). De a harmonikus rezgőmozgásos válasz jó közelítés.
2014. okt. 9. 19:18
 5/13 anonim ***** válasza:
Az számít, hogy hol fúrjuk az alagutat? Úgy értem, ha a Föld forgástengelyében, vagy az Egyenlítőn keresztül, pl.
2014. okt. 11. 11:32
 6/13 anonim ***** válasza:
Szerintem max annyiban, hogy az egyenlítőnél tovább tart majd a "rezgés" (ide-oda mozgás bent), mert a hosszabb út miatt nagyobb végsebességre gyorsulnánk.
2014. okt. 11. 22:17
 7/13 anonim ***** válasza:

"Az számít, hogy hol fúrjuk az alagutat?"

Persze, természetesen. Csak a sarkokon fúrt alagúton van esélyed, hogy átjutsz - a többinél ugye elfordul közben a Föld, és az iszonyatos sebesség miatt fölkenődsz a falra.

2014. okt. 11. 22:29
 8/13 anonim ***** válasza:
Igen emiatt tettem fel a kérdést. De tényleg így van?
2014. okt. 12. 20:03
 9/13 anonim ***** válasza:

Nem, nincs így. Úgy mész át, mint a fuvallat.

...számod már ki, hogy ha 13000 km-t fél óra alatt úgy teszel meg, hogy az elején és a végén is állsz - akkor mégis mekkora a sebességed középen?

És ha még azt is mellészámolod, hogy a Föld 24 óra alatt fordul egy teljes kört, akkor fél óra alatt mennyit fordul - akkor talán némi gyorsulást is tudsz számolni.

2014. okt. 12. 21:18
 10/13 anonim ***** válasza:

No várjunk csak!

A Föld felszínének kerületi sebessége az Egyenlítőn 40000/24 km/h. Ez azt jelenti, hogy fél óra alatt 833 km-t "megy arrébb" az Egyenlítő egy pontja. Annak, aki beugrik a lyukba nincs olyan irányú sebessége, mint a másik oldali lyuknak, ezért szerintem nem sokkal a középpont után becsapódik az illető az alagút falába.

2014. okt. 13. 16:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!