A szubatomi részecskék hol találhatók?
Szubatominak nevezünk minden atomnál kisebb korpuszt. Az s-kvarkot kihagyatad + antikvarkok.
Fotonok, gluonok, bozonok, ferionok...
Attól tartok, olyan kérdéskörbe nyúltál bele, amiről jó néhány igen vastag könyvet lehetne írni. Konkretizáld kicsit a kérdésed egy adott dologra, akkor könnyebb lesz választ is adni.
Azokat a kvarkokat csak példának írtam. Az anti változata kevésbé fordul elő a környezetünkben szerintem. A bozonok pedig mint a foton valami hatására jönnek létre.
De olyat hogy hol található meg az s,c,t és b kvark még nem találtam.
Ugyan ez a leptonokkal. (elektron neutrínó, tau lepton, tau neutrínó, müon, müon neutrínó)
Az u és d kvarkokon kívüli többi kvark (s, c, b és t) tömege jóval nagyobb, ezért csak nagy energiájú folyamatokban keletkezett, rövid életidejű részecskékben (rezonanciákban) találhatóak meg. Ez igaz a nehezebb leptonokra is (müon, tau-részecske és ezek bomlásakor keletkező neutrínók és antineutrínók).
Tehát hétköznapi világunkat az u és d kvarkokból álló barionos anyag, tehát proton és neutron, valamint az ezekből felépülő atommagok körül "keringő" legkönnyebb lepton, az elektron alkotja. A nehezebb kvarkokból és leptonokból álló anyag létrejöttéhez nagyobb energiájú folyamatok szükségesek, amelyek kint a világűrben, esetleg a felső légkörben mennek végbe, vagy pedig részecskegyorsítókban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!