Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Valaki köznapi nyelven leírná...

Valaki köznapi nyelven leírná mi az a neutroncsillag?

Figyelt kérdés
2010. jan. 18. 19:05
 1/6 anonim válasza:
2010. jan. 18. 19:46
 2/6 anonim ***** válasza:
Kedves első! A kérdező nyilván azért tette fel a kérdést, mert a Wikipedia és a hozzá hasonló oldalak nem túl köznapi nyelven írják le mi az a neutroncsillag. Én sajnos nem tudok válaszolni a kérdésre, mert annyira én se értem, de annyit tudok, hogy nagy tömegű, nagy sűrűségű csillag, amiben szinte csak szabad neutronok vannak.
2010. jan. 18. 20:40
 3/6 anonim ***** válasza:

Tulajdonképpen egy óriási atommag.

Az anyag annyira össze van ott nyomva, mint egy atommagban az atomi részecskék. Azért nem robban szét (mint egy radioaktív atom), mert a gravitáció egyben tartja.

A felszínén a szökési sebesség megközelítheti a fénysebességet, ezért jelentősen torzítja a teret: ha ott körülnéznél, nem sima világegyetemet látnál, és nem gömbnek látnád a csillag felszínét, hanem erősen torzítva.

2010. jan. 18. 22:09
 4/6 anonim ***** válasza:
az atommagok egymás mellett helyezkednek el. Alapesetben jelentős a táv köztük, de a neutroncsillagban teljesen tömören vannak, így a sűrűsége hihetetlen nagy.
2010. jan. 19. 22:32
 5/6 anonim ***** válasza:

ha egy csillag elég nagy, akkor, miután elfogy belőle az "éghető anyag", felrobban, és az összeomló csillag magjában olyan nagy lesz a nyomás, hogy az elektronok belezuhannak a protonokba, és neutronok lesznek.

Ez az anyag annyira sűrű, hogy egyetlen kávéskanálnyi belőle kb. 5 millió tonnát nyom!

az iszonyatos sűrűség miatt olyan nagy a vonzás, hogy a fényt is erőteljesen görbíti. Ha képes lennél megállni a tetején, akkor előrenézve látnád a saját hátad, mert a fény körbeérne.

2010. jan. 20. 14:29
 6/6 anonim válasza:

neutron:semleges töltésű kémiai részecske

csillag:olyan égi test,amely nukleáris energiát termel(ezért világít)

ezt add össze!!:D

am én sem tudom hogy mit jelent,soha nem is halottam róla:P

:D

2010. jan. 20. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!