Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha lenne mi elindítja akkor...

Ha lenne mi elindítja akkor az agysejteken mindkét irányba tudnának terjedni az impulzusok? (az ioncsatornák mind 2 irányba tudnák vezetni? Mert gondolom hogy át adni se tudják a másik irányba)

Figyelt kérdés

2014. aug. 26. 07:09
 1/5 anonim ***** válasza:

Itt több gond is van.

Ezek az ioncsatornák úgy működnek, hogy a membrán 2 oldala között állandó feszültség van, amelyet más folyamatok tartanak fenn. Amikor jön egy impulzus, akkor ez a feszültség kisül.

Tehát esélye sincs annak, hogy ez fordítva működjön - kb. hasonló, mint ha van egy völgyzáró gátad: azt megteheted, hogy elzársz egy folyót, aztán időnként leengeded a vizet.

De visszafelé nem fog folyni, még a te kedvedért sem.

Másrészt pedig: az agysejtnek van sok érzékelő végződése és egy végrehajtó. Ezek nem felcserélhetőek.

Az érzékelő csak érzékelni tud (és aztán a döntésben ez valamilyen súllyal szerepel), a végrehajtón pedig csak kifelé mehet a jel.

2014. aug. 26. 11:22
 2/5 A kérdező kommentje:
Azt tudom hogy ellentétes irányba jelent leadni és fogadni sem képesek. Csak arra vagyok kíváncsi hogy az ion csatornák aktiválódhatnak -e így egymás után.
2014. aug. 26. 11:46
 3/5 anonim ***** válasza:
Mondom: ahogy a víz nem folyik felfelé, úgy ezeken a csatornákon sem fog a feszültséggel ellentétes irányú áram folyni. Valószínűleg nem is tudna, mivel minden folyamat az egyirányú áramhoz állt be.
2014. aug. 26. 12:15
 4/5 A kérdező kommentje:

Itt nem áram folyik azonban.

Csak ion csatornák aktiválják egymást sorban.

2014. aug. 26. 12:50
 5/5 sadam87 ***** válasza:

Én nem tudok arról, hogy a refraktor perióduson kívül meghatározná valami az akciós potenciál haladási irányát, azaz szerintem ha az axon közepén idéznénk elő mesterségesen akciós potenciált, az mind a két irányba terjedne.

[link]

Itt is ezt írják:

[link]

Itt ugyan nem írják, de van egy animáció, ami ezt ábrázolja:

[link]

Ez az (elég megbízhatónak tűnő) szakkönyv is ezt erősíti meg:

[link]

(5. bekezdés)

[link]

2014. aug. 26. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!