Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A törökök 150 éves itt létük...

A törökök 150 éves itt létük alatt mennyi magyart öltek meg?

Figyelt kérdés
2014. aug. 6. 22:10
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ez viszont tévedés, azért ne idealizáljuk az Oszmán Birodalmat! Ne feledjük, hogy egy terjeszkedő, agresszor nagyhatalom volt, és itt is ilyen minőségben játszott szerepet évszázadokig. A magyar politika mindent megtett, hogy védekezzen ez ellen a terjeszkedés ellen, mert a pogány oszmánokat a sátán birodalmának tartották, a háborút ellenük pedig kvázi keresztes hadjáratnak fogták fel. A törökkel való politikai szövetséget pedig kínos dolognak tartották, ami miatt azután egész életükben magyarázkodni kellett a többi keresztény között. Sokaknak a törökkel való kényszerű kapcsolatok lelki válságot is idéztek elő, hogy keresztény létére ilyenekre kényszerült.

Ne feledjük, hogy az oszmánok csak a saját érdekeikkel törődtek, csak az érdekelte őket, hogy terjeszkedjenek. Mondok egy példát. 1604-ben már 13 éve folyt a tizenöt éves háború, amikor az ország magyar lakosságának jó részét kiirtották. A török többször próbálta elfoglalni Érsekújvár várát, ami fontos lett volna neki stratégiailag. Ezután Bocskai fellázadt a Habsburgok ellen, és csak a törökkel tudott szövetséget kötni. Bocskai török szövetségben elfoglalta Érsekújvárt, ekkor a török egyből azt mondta, hogy vagy átadja neki a várat, vagy nem lesz többé szövetségese... Így az a helyzet állt elő, hogy a magyarok adtak át várat a töröknek akaratuk ellenére!

És még ezer ilyen példa van, Jenő és Lippa esete az erdélyi fejedelemmel, de még sokat mondhatnék. Azt hiszem Jenő esetén volt az, hogy a várat át kellett politikai okok miatt adni a töröknek, de a vár védői nem voltak hajlandóak pogánynak átadni a várat. Ekkor a fejedelemnek meg kellett ostromolni a saját várát, hogy átadhassa! És még tényleg sorolhatnám... II. Rákóczy György erdélyi fejedelem pl. írt egy levelet a szultánnak, amiben nem fogalmazott elég "szépen", ezért a szultán Erdélyre uszította a tatárokat... (Igaz, ez csak az indok volt, bonyolultabb politikai okok voltak a háttérben, de ezt most hagyjuk.) Vagy ott van az ismert 1541-es Buda elfoglalása, azt is csalással vitték végbe. Tehát önző, saját érdekeiket néző, mindenkin átgázoló birodalom volt mézes-mázas szavakkal (egyébként mindegyik nagyhatalom ilyen), ne lássunk az oszmánban azért barátokat abban a történelmi korszakban!

És ugyebár ott vannak a háborúk okozta rengeteg pusztítások, a magyar vidékek elnéptelenedései, a magyar lakosság demográfiai visszaesése a többi nemzetiséghez képest, ami előre vetítette Trianont...

Én korábban írtam, hogy azoknak sincs igazuk, akik az oszmánokat gyilkos vadállatoknak tartják, akik irtották a népet. Nem ez vezetett ahhoz, hogy 50% alatt lett a magyarság aránya, hanem a háborúk. De ezek a háborúk a törökök miatt voltak, az Oszmán Birodalom Magyarország ellensége volt, úgyhogy az a ló túloldala, hogy békében és szeretetben éltünk egymás mellett...

2014. aug. 13. 01:51
 12/17 anonim ***** válasza:
(Már késő van, és nem vagyok biztos, hogy a várakkal kapcsolatban pontos információkat írtam, mert nem vagyok naprakész a témában, és fáradt is vagyok most utána nézni. De remélem, azért mégis tudtam érzékeltetni, hogy milyen volt a törökök politikája.)
2014. aug. 13. 01:59
 13/17 anonim válasza:

szia van egy erdekes könyv egy törtenesz baratomtol kaptam ajandekba a cime es a szerzöje:

Varga szabolcs:Irem kertje

ebben a török hodoltsag korabol olvashatsz valos törtenelmı tenyeket,szamokkal alatamasztva.

2014. szept. 30. 10:13
 14/17 anonim ***** válasza:
28%

Hülyeségeket írtok. A leggazdagabb területek a Habsburg területek maradtak, a 3 részre szakadt ország adóinak többségét nem az oszmánok vagy erdélyi fejedelemség területen szedték, his az alföld és erdély szegények háza volt, maga a bartelt felváltó pénzgazdálkodás elterjedt volt a Dunántúlon a 12.sz végétől, az alföldön kb 15.századra alakul ki, és Erdélyben is.

Az hódoltság elnéptelenedett terület lett a 17.sz végére. Több volt az idegen a hódoltságban mint a magyar. Magyar apró kisebbség lett az alföldön. Majd nézzetek utána az ország 1686 utáni benépesítésének is.

2016. jan. 4. 19:46
 15/17 anonim válasza:
1-es nek mondom, hogy ez nem igaz, és nagyon sokat. A földműveléses dolog full hülyeség.
2024. máj. 8. 16:07
 16/17 anonim válasza:
14-es nek teljesen igaza van.
2024. máj. 8. 16:08
 17/17 anonim válasza:
0%
Nagyon sok magyart öltek meg az törökök és a központi politika része volt a magyarok kicsinálása pl. ezért tiltották meg, hogy magyarok költözzenek Budára.
2024. máj. 8. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!