Elektromágnesességgel hogyan lehet fémet taszítani?
Lentz-ágyú.
Örvényáram-keltés elektromágn. térrel és az így létrejövő és a gerjesztő mágneses tér közt taszítás lép fel.
első körben sehogy.
második körben akkor, ha szupravezető állapotban van.
harmadik körben akkor, ha mágnes.
negyedik kör meg nincs.
a Lenz-ágyú ugyanis nem fémet taszít, hanem körvezetőt.
ha körvezető, akkor lehet nem fém is, pl. grafit, ha viszont nemkörvezető, akkor hiába fém, nem működik.
Ettől még igaz, hogy fémet csakis így, a Lentz-ágyú elvén tudsz taszítani. :)
Ha a kérdés az lett volna, hogyan tudsz taszítani egy ekevasat, akkor sehogy. :D
#6:
az #5 ezzel kezdte én meg nem ő vagyok. egyébként az enyémben (#2) is benne van...
a Lenz-ágyú, mint megoldás hibás. már leírtam miért. az, hogy nem érted, meg téged minősít.
"hogy nem érted, meg téged minősít."
Nem, téged minősít a feltételezés, hogy nem értem. :)
A kérdésből nem derül ki, hogy gyakorlati alkalmazást, vagy fizikai elvet helyez a fókuszba.
Ha csak a fizikai elvet, hogy a mágneses tér fémet taszítson, akkor csak a szupravezetés a jó válasz. Ha gyakorlati alkalmazás a lényeg, akkor a fizikai elv szó szerinti értelmezésének sántítása lényegtelen, maga a mágneses tér segítségével fémet taszítás, mint gyakorlati alkalmazás a Lentz-ágyúnál működik.
Az meg, hogy NEM CSAK fémre, hanem gyakorlatilag bármilyen vezetőre igaz, az a kérdésre való választ nem befolyásolja, a kérdésben nem volt kitétel, hogy csak fém lehet, másra ne hasson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!