Úgy hallottam, hogy a sudokunak van matematikai megoldása! Igaz ez?!
Ha igaz, valaki leírná, hogy mi az?! Nagyon érdekelne, mert nagyon szeretek sudokuzni, és érdekelne a dolog! :)
Köszönöm!
Én nagyon imádom a sudoku! :) Semmi köze a matematikai megoldás, hanem van egy szabály.
Szabály:
A 9x9-es tábla összes sorába és oszlopába írd be a számokat 1-9-ig úgy, hogy minden szám csak egyszer szerepelhet soronként vagy oszloponként. A nagy négyzetrács további 3x3-as négyzeteiben is csak egyszer szerepelhet egy szám.
van algoritmus, ami megoldja, de ez azt jelenti, hogy lehet írni rá egy programot, amibe ha bepöntyögöd az adott sodokut (hogy melyik számok vannak már megadva és hol), akkor a gép kiszámolja neked a megoldást.
A legegyszerűbb példa, ha végigpróbálja az összes lehetséges kombinációt, ahogy beírhatod a számokat, és megnézi, melyik a jó. Ez véges időben lefut, bár ha így csinálod, az azért sok idő egy otthoni PC-nek.
Ennél azért van hatékonyabb algoritmus is, amivel egy 3×3as sodokut egy PC gyorsan megold (percek alatt lehet a dolog, nem tudom pontosan).
Olyan viszont, amivel te kézzel 2perc alatt végigszámolnád a dolgot, olyan nincs.
Hogy a viharba tudják megoldani ilyen rövid idő alatt?
az én rekordom kb 159mp.
Köszönöm a válaszokat!
Első válaszolónak: Tudom mi a szabály ;)
Nekem a rekordom 167 mp :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!