Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Úgy hallottam, hogy a sudokuna...

Úgy hallottam, hogy a sudokunak van matematikai megoldása! Igaz ez?!

Figyelt kérdés

Ha igaz, valaki leírná, hogy mi az?! Nagyon érdekelne, mert nagyon szeretek sudokuzni, és érdekelne a dolog! :)

Köszönöm!

2010. jan. 7. 19:31
 1/10 anonim ***** válasza:
61%

Én nagyon imádom a sudoku! :) Semmi köze a matematikai megoldás, hanem van egy szabály.

Szabály:

A 9x9-es tábla összes sorába és oszlopába írd be a számokat 1-9-ig úgy, hogy minden szám csak egyszer szerepelhet soronként vagy oszloponként. A nagy négyzetrács további 3x3-as négyzeteiben is csak egyszer szerepelhet egy szám.

2010. jan. 7. 19:40
 2/10 anonim ***** válasza:
95%
Igen van matematikai megoldása, de nem olyan egyszerű leírni.
2010. jan. 7. 20:11
 3/10 anonim ***** válasza:
93%
Tuti hogy van matematikai megoldása. Csináltam már neten is, elücsörögtem rajt negyed órát jobb esetben, láttam a ranglistát. Volt aki 2 perc alatt végzett vele. Szóval biztosan van valamiféle megoldása.
2010. jan. 7. 20:39
 4/10 anonim ***** válasza:
93%

van algoritmus, ami megoldja, de ez azt jelenti, hogy lehet írni rá egy programot, amibe ha bepöntyögöd az adott sodokut (hogy melyik számok vannak már megadva és hol), akkor a gép kiszámolja neked a megoldást.

A legegyszerűbb példa, ha végigpróbálja az összes lehetséges kombinációt, ahogy beírhatod a számokat, és megnézi, melyik a jó. Ez véges időben lefut, bár ha így csinálod, az azért sok idő egy otthoni PC-nek.

Ennél azért van hatékonyabb algoritmus is, amivel egy 3×3as sodokut egy PC gyorsan megold (percek alatt lehet a dolog, nem tudom pontosan).

Olyan viszont, amivel te kézzel 2perc alatt végigszámolnád a dolgot, olyan nincs.

2010. jan. 7. 23:44
 5/10 anonim ***** válasza:
79%

Hogy a viharba tudják megoldani ilyen rövid idő alatt?

az én rekordom kb 159mp.

2010. jan. 8. 00:04
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
3x3 sudoku nincs. nxn, ahol n négyzetszám, ez a lehetséges méretezés. Amúgy a 9x9 sudokut egy átlagos otthoni gép (egy mag, 2GHz) töredékmásodpercek alatt megfejt könnyedén, tetszőleges rejtvényt. Hidd el, kipróbáltam. Saját kód, tehát nem is profi, agyonoptimalizált; sima visszalépéses keresés (azaz addig pakolja a számokat, amíg el nem romlik, és akkor visszalép, és újra pakolja őket), és a legdurvább versenyekre készülteket is fejti pikk-pakk. Ha érdekel bárkit, felrakom a kódot valahova...
2010. jan. 8. 09:54
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Első válaszolónak: Tudom mi a szabály ;)

Nekem a rekordom 167 mp :)

2010. jan. 8. 14:46
 8/10 A kérdező kommentje:
Egyébként azért kérdeztem, mert nemrég mondta az egyik ismerősöm, hogy a tesója szinte nem is gondolkodik, csak beirkálja a számokat, max. 2 perc alatt kész van. Kérdeztem, hogy hogy lehet? Azt mondta, hogy valami matematikai megoldással csinálja...
2010. jan. 8. 14:47
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
És mi a képlet?
2010. jan. 9. 08:55
 10/10 anonim válasza:
Én is írtam rá programot, 0,01 sec alatt végez vele, erősíteni tudom az előttem szólót. Az enyém is úgy működik mint az előző, csak mindig a legkevesebb lehetőséget próbálja be, és ugyanúgy visszatörli. Így 10000-szer gyorsabb mint a lehetőség próbáló.
2011. nov. 12. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!