A műszaki és IT területek csak a kiváltságosoké?
Úgy értem, hogy azok akik ilyen területeken tanulnak tovább azok rendelkeznek valami plusszal. A többségük gond nélkül ír 90%+-os emelt matek érettségit, ergo minden erőlködés nélkül toppon vannak reáltantárgyakból. Akik IT területre mennek (és el is végzik) azok már kiskoruktól programoznak és teljesen maguktól tanulják meg azt amit mások felnőtt fejjel sem képesek egyetemen.
Ezeken a területeken hatalmas a szórás, olyanok is kiesnek akik amúgy rengeteget tanulnak.
Mi ez a plusz ami ezekben az emberekben meg van? Ellehet ezt a készséget sajátítani (sima matektanulástól nem alakul ki ilyen készség) vagy ez halott ügy?
Már egy ideje foglalkoztat ez a kérdés. Már most (a jövőben még többre) rengeteg műszaki és IT-s szakemberre van igény, de ezeket az embereket nem lehet csak úgy kitermelni. Hiába akar valaki villamosmérnök lenni azért, mert keresett és megfizetett szakma, ha nincs meg benne az a plusz (és ez nem feltétlenül érdeklődés, mert nekem olyan ismerőseim is vannak akik egyetem előtt abszolút, de nem tanultak semmilyen műszaki dolgot, de ettől függetlenül egyetemen gond nélkül teljesítenek).
Mi ez a plusz vagy egyszerűen magasabb ezeknek az embereknek az intelligenciájuk?
A gazdasági szakok elgyalulásával jóformán csak ezek a 2 terület maradt a legtöbb ember előtt, illetve egy halom olyan szak amivel semmit sem lehet kezdeni (orvosi, gyógyszerész és az egyéb ilyen szakok kivételével).
Rengeteg helyen olvastam, hogy mérnöknek érdemes menni, IT területre érdemes menni stb. és mennek is, de az inkompetens emberek egyszerűen lemorzsolódnak. Az ilyen embereknek milyen lehetősége van?
Kell egy erős matematikai érzék, ami hasonlít a nyelvérzékhez, van, aki jobban, van, aki kevésbé érez rá. Kell, hogy érdekeljen az a terület, nem megy mindenki úgy az egyetemre, hogy már eleve tud programozni.
A gyakorlás nem mindig elég, bár nem biztos, hogy nem valók neked ezek a szakok, az egyetemi matematika más, mint az addigi, bár az is elég nehéz.
Az az igazság, hogy a műszaki területhez is kell(ene) egy érzék, az, hogy az ember az adott műszaki terület problémáit, egyáltalán az azt alkotó dolgokat szinte zsigerből értse és ezt fejlessze, egészítse ki tanulással.
De sajnos saját tapasztalatom szerint rengeteg gépészmérnök van, akiből hiányzik az alapvető affinitás. Meg a megfelelő előtanulmányok is.
Nehezen lesz jó műszaki ember abból, akinek, mondjuk humán tárgyi gimiből érkezve hiányoznak a műszaki alapjai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!